Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Papryczki z pastą szynkową"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 184
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 184
Składniki
Papryczki przełóż ze słoika na durszlak, by dobrze ociekły z zalewy. Twarożek przeciśnij dwukrotnie przez praskę do ziemniaków albo zmiel w maszynce lub blendezze.
Cebulki obierz, drobno posiekaj i zeszklij na łyżce oliwy. Przełóż na talerzyk, dobrze wystudź. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
Szynkę bardzo drobno posiekaj albo zmiel w blenderze. Bazylię opłucz, osusz. 1 gałązkę odłóż do dekoracji. Z pozostałych gałazek poodrywaj listki i jak najdrobniej je posiekaj.
Zmielony twaróg wymieszaj z ricottą, pokrojoną szynką, ostudzoną cebulą, czosnkiem oraz posiekaną bazylią (jeśli lubisz, dodaj też 2 łyżki osączonych, posiekanych kaparów). Wszystko przypraw solą i pieprzem (jeśli pasta będzie zbyt sucha, dolej do niej trochę oliwy z oliwek i wymieszaj).
Przygotowaną w ten sposób pastą napełnij osączone papryczki. Ułóż je na półmisku i schłodź w lodówce. Przed podaniem udekoruj odłożoną bazylią.
może z sardynkami!
Szynkę zastąp sardynkami w oleju. Przełóż je do miseczki i rozgnieć widelcem. Dodaj do twarogu razem z pozostałymi składnikami.Źródło: Tina