Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pastę jajeczna pierwszy raz jadłam na kolonii, było to wieki temu. Posmakowała mi tak bardzo, że gdy wróciłam do domu, zażądałam od mamy takiej pasty. Zwykła, podstawowa wersja to jajka ugotowane na twardo, posiekane, utarte z odrobiną kwaśnej śmietany lub majonezu. Można ją modyfikować według własnego smaku i pomysłu. Poniżej wersja z ogórkiem konserwowym, którego akurat miałam pod ręką.
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99126
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 556
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5116
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13787
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5917
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99126
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 556
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5116
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13787
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5917
Składniki
Jajka zalewamy wodą, solimy, gotujemy na twardo*. Ugotowane, zimne jajka kroimy bardzo drobno, lub mielimy w maszynce. Rozdrobnione ucieramy z majonezem, doprawiamy mielonym pieprzem. Na końcu dodajemy ogórka pokrojonego w kostkę, całość dokładnie mieszamy. *Jajka wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenie, gotujemy 8- 10 minut. Dłuższy czas gotowania może skutkować nieprzyjemnym zapachem jajka i zielonkawą otoczką wokół żółtka. Ugotowane jajka zalewamy zimną wodą, studzimy. Smacznego.