Do góry

Śniadania Przepis na:

Pasta jajeczna z ogórkiem

Pasta jajeczna z ogórkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49727

Dodano:

Odsłon: 5418

Pastę jajeczna pierwszy raz jadłam na kolonii, było to wieki temu. Posmakowała mi tak bardzo, że gdy wróciłam do domu, zażądałam od mamy takiej pasty. Zwykła, podstawowa wersja to jajka ugotowane na twardo, posiekane, utarte z odrobiną kwaśnej śmietany lub majonezu. Można ją modyfikować według własnego smaku i pomysłu. Poniżej wersja z ogórkiem konserwowym, którego akurat miałam pod ręką.

Składniki

  • jajka 2 sztuki
  • ogórek konserwowy 1 sztuka
  • majonez 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny mielony
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pasta jajeczna z ogórkiem

Przygotowanie

  1. Jajka zalewamy wodą, solimy, gotujemy na twardo*. Ugotowane, zimne jajka kroimy bardzo drobno, lub mielimy w maszynce.
    Rozdrobnione ucieramy z majonezem, doprawiamy mielonym pieprzem. Na końcu dodajemy ogórka pokrojonego w kostkę, całość dokładnie mieszamy.

    *Jajka wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenie, gotujemy 8- 10 minut. Dłuższy czas gotowania może skutkować nieprzyjemnym zapachem jajka i zielonkawą otoczką
    wokół żółtka. Ugotowane jajka zalewamy zimną wodą, studzimy.


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń