Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta z sardynek jest hitem w Czechach. U nas jest mniej znana, kosztem pasty z makreli, ale warto choć raz poznać ten smak. Wystarczy przygotować ją raz, a zagości na stałe na twoim stole. Pasta wymaga minimum składników – jest szybka i prosta w przygotowaniu. W smaku jest mocno rybna, ale jednocześnie wyczuwalna jest pikantno-kwaskowata nuta soku z cytryny i cebuli. Serek śmietankowy dodaje paście kremowości. Dużą zaletą tego dania jest możliwość dopasowania go do indywidualnych upodobań pod względem konsystencji.
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 107
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 166
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 18
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 107
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 166
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 18
Składniki
Serek śmietankowy wyjmij z lodówki na około pół godziny przed planowanym rozpoczęciem przygotowywania pasty. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Sardynki odsącz z oleju, pozostawiając go na później.
W misce umieść serek, sardynki i cebulę. Skrop wszystko sokiem z cytryny. Zawartość miski rozgnieć widelcem do całkowitego połączenia. W trakcie mieszania dodawaj odpowiednią ilość oleju – im będzie go więcej, tym pasta będzie gładsza. Jeśli wolisz spore kawałki sardynek i wyczuwalną konsystencję składników, nie dodawaj dużo oleju.
Dopraw pastę solą i ponownie wymieszaj. Pastę z sardynek podawaj na świeżym pieczywie, najlepiej z dodatkiem plastrów pomidora i zieloną cebulką.