Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 1500
Dodano: 12.04.2019
Odsłon: 4692
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
1. Przygotować wywar warzywny (włoszczyzna, liść laurowy, ziele angielskie, sól) i włożyć mięsa oraz słoninę (boczek) - gotować do miękkości (część mięsa można usmażyć lub użyć usmażonego wcześniej).
2. Wątrobę usmażyć na smalcu gęsim z cebulą. Nie solić.
3. Słoninę, wątrobę z cebulą i warzywa zmielić na małych oczkach, mięsa na średnich .
4. Wymieszać wszystko, dodać przyprawy, bułkę, jajka i ewentualnie rosół (wywar). Wyrobić do jednolitej masy.
5. Farsz dzielę na trzy części:
- Pierwszą część doprawić jeszcze pieprzem i nałożyć do foremki (na wierzch grubo mielony pieprz kolorowy).
- Drugą część doprawić żurawiną i na wierzchu posypać żurawiną.
- Trzecią – przyprawić pokrojoną suszoną śliwką, na wierzchu położyć śliwki.
Pieczenie:
1. Nagrzać piekarnik do 180 st. C (termoobieg bez grilla)
2. Piec ok. 50-60 min.
UWAGA: jeśli ktoś lubi miękki pasztet do smarowania wszystkie składniki trzeba ugotować a nie smażyć. Opcjonalnie wieprzowinę (lub część) można zastąpić mięsem drobiowym.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

slodkisentyment 12 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
Pyszności. Poproszę jedno opakowanko :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 12 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
Idealny domowy pasztet i do tego w trzech wariantach smakowych, beda smaczne swieta :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 12 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
Rewelacja,taki swojski najlepszy :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz