Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obowiązkowa pozycja na świąteczny stół. Pamiętam z dzieciństwa jak moja mama piekła pasztet. Cały dom pachniał. Mama piekła wszystkie mięsa i pasztet wychodził zwięzły i suchy. Ja zmodyfikowałam przepis – całe mięso lub cześć gotuję, wątrobę smażę. Pasztet jest zwięzły, daje się kroić i smarować. Robię w trzech wersjach – czystej (mocno pieprznej), z żurawiną i ze śliwką. Dla każdego coś miłego :)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6315
Polecam.
Odsłon: 343
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 789
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 350
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6315
Polecam.
Odsłon: 343
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 789
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 350
Składniki
1. Przygotować wywar warzywny (włoszczyzna, liść laurowy, ziele angielskie, sól) i włożyć mięsa oraz słoninę (boczek) - gotować do miękkości (część mięsa można usmażyć lub użyć usmażonego wcześniej). 2. Wątrobę usmażyć na smalcu gęsim z cebulą. Nie solić.
3. Słoninę, wątrobę z cebulą i warzywa zmielić na małych oczkach, mięsa na średnich . 4. Wymieszać wszystko, dodać przyprawy, bułkę, jajka i ewentualnie rosół (wywar). Wyrobić do jednolitej masy.
5. Farsz dzielę na trzy części: - Pierwszą część doprawić jeszcze pieprzem i nałożyć do foremki (na wierzch grubo mielony pieprz kolorowy). - Drugą część doprawić żurawiną i na wierzchu posypać żurawiną. - Trzecią – przyprawić pokrojoną suszoną śliwką, na wierzchu położyć śliwki.
Pieczenie: 1. Nagrzać piekarnik do 180 st. C (termoobieg bez grilla) 2. Piec ok. 50-60 min. UWAGA: jeśli ktoś lubi miękki pasztet do smarowania wszystkie składniki trzeba ugotować a nie smażyć. Opcjonalnie wieprzowinę (lub część) można zastąpić mięsem drobiowym.