Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obowiązkowa pozycja na świąteczny stół. Pamiętam z dzieciństwa jak moja mama piekła pasztet. Cały dom pachniał. Mama piekła wszystkie mięsa i pasztet wychodził zwięzły i suchy. Ja zmodyfikowałam przepis – całe mięso lub cześć gotuję, wątrobę smażę. Pasztet jest zwięzły, daje się kroić i smarować. Robię w trzech wersjach – czystej (mocno pieprznej), z żurawiną i ze śliwką. Dla każdego coś miłego :)
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 439
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2496
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38697
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1370
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 439
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2496
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38697
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1370
Składniki
1. Przygotować wywar warzywny (włoszczyzna, liść laurowy, ziele angielskie, sól) i włożyć mięsa oraz słoninę (boczek) - gotować do miękkości (część mięsa można usmażyć lub użyć usmażonego wcześniej). 2. Wątrobę usmażyć na smalcu gęsim z cebulą. Nie solić.
3. Słoninę, wątrobę z cebulą i warzywa zmielić na małych oczkach, mięsa na średnich . 4. Wymieszać wszystko, dodać przyprawy, bułkę, jajka i ewentualnie rosół (wywar). Wyrobić do jednolitej masy.
5. Farsz dzielę na trzy części: - Pierwszą część doprawić jeszcze pieprzem i nałożyć do foremki (na wierzch grubo mielony pieprz kolorowy). - Drugą część doprawić żurawiną i na wierzchu posypać żurawiną. - Trzecią – przyprawić pokrojoną suszoną śliwką, na wierzchu położyć śliwki.
Pieczenie: 1. Nagrzać piekarnik do 180 st. C (termoobieg bez grilla) 2. Piec ok. 50-60 min. UWAGA: jeśli ktoś lubi miękki pasztet do smarowania wszystkie składniki trzeba ugotować a nie smażyć. Opcjonalnie wieprzowinę (lub część) można zastąpić mięsem drobiowym.