Do góry

Śniadania Przepis na:

Pasztet domowy

Pasztet domowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 155 Ocena: 890

Dodano:

Odsłon: 2515

Obowiązkowa pozycja na świąteczny stół. Pamiętam z dzieciństwa jak moja mama piekła pasztet. Cały dom pachniał. Mama piekła wszystkie mięsa i pasztet wychodził zwięzły i suchy. Ja zmodyfikowałam przepis – całe mięso lub cześć gotuję, wątrobę smażę. Pasztet jest zwięzły, daje się kroić i smarować. Robię w trzech wersjach – czystej (mocno pieprznej), z żurawiną i ze śliwką. Dla każdego coś miłego :)

Składniki

  • Łopatka wieprzowa 0,5 -1 kg
  • Skrawki mięsa wieprzowego/ drobiowego
  • Wątroba wieprzowa ok. 0,7 kg
  • Słonina lub boczek ok. 0,3kg
  • Włoszczyzna (2-3 marchwie, ½ selera, liść selera, liść lubczyku)
  • Smalec gęsi 50g
  • Jaja (2szt.)
  • Przyprawy: Sól, Pieprz czarny (2 łyżeczki), liść bobkowy (laurowy -2-3szt.), ziele angielskie (garść), majeranek (3 garści), ceb
  • Bułka tarta (1 garść)
  • Dodatki: pieprz kolorowy, żurawina suszona, śliwka suszona.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Przygotować wywar warzywny (włoszczyzna, liść laurowy, ziele angielskie, sól) i włożyć mięsa oraz słoninę (boczek) - gotować do miękkości (część mięsa można usmażyć lub użyć usmażonego wcześniej).
    2. Wątrobę usmażyć na smalcu gęsim z cebulą. Nie solić.

  2. 3. Słoninę, wątrobę z cebulą i warzywa zmielić na małych oczkach, mięsa na średnich .
    4. Wymieszać wszystko, dodać przyprawy, bułkę, jajka i ewentualnie rosół (wywar). Wyrobić do jednolitej masy.

  3. 5. Farsz dzielę na trzy części:
    - Pierwszą część doprawić jeszcze pieprzem i nałożyć do foremki (na wierzch grubo mielony pieprz kolorowy).
    - Drugą część doprawić żurawiną i na wierzchu posypać żurawiną.
    - Trzecią – przyprawić pokrojoną suszoną śliwką, na wierzchu położyć śliwki.

  4. Pieczenie:
    1. Nagrzać piekarnik do 180 st. C (termoobieg bez grilla)
    2. Piec ok. 50-60 min.

    UWAGA: jeśli ktoś lubi miękki pasztet do smarowania wszystkie składniki trzeba ugotować a nie smażyć. Opcjonalnie wieprzowinę (lub część) można zastąpić mięsem drobiowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 12 kwietnia Idealny domowy pasztet i do tego w trzech wariantach smakowych, beda smaczne swieta :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń