Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedyś pracując w sklepie zaczęłam czytać etykiety wędlin , pasztetów , parówek itd . Stąd wziął się pomysł aby żyć świadomie i wiedzieć co się je . Etykieta pasztetu przeraziła mnie . Dlatego postawiłam na pasztet zrobiony w domu . Pasztet wieprzowo-drobiowy
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22420
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14454
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4467
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43571
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 559
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 532
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22420
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14454
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4467
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43571
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 559
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 532
Składniki
Mięso wieprzowe wkłądamy do garnka z dodatkiem liści laurowych, pieprzu ziarnistego i ziela angielskiego i gotujemy jak na wywar około 40 minut od chwili zagotowania . Po pływie około 20 minut dodajemy obraną marchewkę , przekrojona na pół oraz obraną cebulę pokrojoną na 4 . Wątróbkę oczyszczamy myjemy i gotujemy w osobnym garnku przez około 25 min . Od chwili zagotowania po upływie około 15 minut , odlewam wątróbkę na sitko , płuczę ją oraz myje garnek .Po czym wrzucam wątróbkę do czystej wody i od chwili zagotowania gotuje jeszcze jakieś 10 minut.Odlewam na sitko i studzę . Kiedy mięso jest już ugotowane , wyjmuję je z garnka , przestudzam i kroję w kawałki do mielenia . Wyjmuję również marchewkę i cebulę . Studzę . Przestudzone mięso i warzywa mielę przez maszynkę przez tradycyjne średnie sitko. Jabłko kroję na cząstki , usuwam pestki , ogonek i wszystkie twarde części . Mielimy również przez maszynkę . Boczek jeśli nie jest w plasterkach , kroimy w paski 3/4 mielimy a kilka plastrów zostawiamy aby przykryć wierzch pasztetu w foremce. Bułkę namaczam w wywarze od mięsa . Dobrze odciskam i dodaję do zmielonych składników. Ja dodałam bułkę grahamkę i ale można również bułkę biała . Dodajemy również jajka i 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ,sól,pieprz mielony , przyprawę warzywną typu vegeta - należy co chwilę smakować .Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolita masę . Masa musi być dobrze doprawiona .
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia . Dobrze wyrobiona masę przekładam do blaszki. Wzdłuż układam śliwki , a na nie plastry boczku , dzięki czemu pasztet nie będzie suchy i zapieczony . Piekę w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę 30 minut . Przed wyjęciem , po upływie czasu należy sprawdzić środek długą drewnianą wykałaczką . Jeśli uznamy , że pasztet potrzebuje więcej czasu należy zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i jeszcze chwilę podpiec .