Do góry

Śniadania Przepis na:

Pasztet domowy

Pasztet domowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 101

Dodano:

Odsłon: 145

Kiedyś pracując w sklepie zaczęłam czytać etykiety wędlin , pasztetów , parówek itd . Stąd wziął się pomysł aby żyć świadomie i wiedzieć co się je . Etykieta pasztetu przeraziła mnie . Dlatego postawiłam na pasztet zrobiony w domu . Pasztet wieprzowo-drobiowy

Składniki

  • * 1200 g mięsa mieszanego wieprzowego-łopatka + szynka * 60 dkg wątróbki drobiowej * 30 dkg boczku parzonego * 1 duża cebula * 1
  • 3 jajka * 1 bułka czerstwa lub świeża jeśli nie ma czerstwej * 1 jabłko * 1 czubata łyżka stołowa suszonego majeranku * Gałka
  • Pieprz czarny mielony , sól , przyprawa warzywna * Pieprz ziarnisty , liście laurowe, ziele angielskie * 10 śliwek suszonych
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pasztet domowy

Przygotowanie

  1. Mięso wieprzowe wkłądamy do garnka z dodatkiem liści laurowych, pieprzu ziarnistego i ziela angielskiego i gotujemy jak na wywar około 40 minut od chwili zagotowania . Po pływie około 20 minut dodajemy obraną marchewkę , przekrojona na pół oraz obraną cebulę pokrojoną na 4 .
    Wątróbkę oczyszczamy myjemy i gotujemy w osobnym garnku przez około 25 min . Od chwili zagotowania po upływie około 15 minut , odlewam wątróbkę na sitko , płuczę ją oraz myje garnek .Po czym wrzucam wątróbkę do czystej wody i od chwili zagotowania gotuje jeszcze jakieś 10 minut.Odlewam na sitko i studzę .
    Kiedy mięso jest już ugotowane , wyjmuję je z garnka , przestudzam i kroję w kawałki do mielenia . Wyjmuję również marchewkę i cebulę . Studzę .
    Przestudzone mięso i warzywa mielę przez maszynkę przez tradycyjne średnie sitko. Jabłko kroję na cząstki , usuwam pestki , ogonek i wszystkie twarde części . Mielimy również przez maszynkę . Boczek jeśli nie jest w plasterkach , kroimy w paski 3/4 mielimy a kilka plastrów zostawiamy aby przykryć wierzch pasztetu w foremce.
    Bułkę namaczam w wywarze od mięsa . Dobrze odciskam i dodaję do zmielonych składników. Ja dodałam bułkę grahamkę i ale można również bułkę biała . Dodajemy również jajka i 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ,sól,pieprz mielony , przyprawę warzywną typu vegeta - należy co chwilę smakować .Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolita masę . Masa musi być dobrze doprawiona .

  2. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia .
    Dobrze wyrobiona masę przekładam do blaszki. Wzdłuż układam śliwki , a na nie plastry boczku , dzięki czemu pasztet nie będzie suchy i zapieczony .
    Piekę w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę 30 minut . Przed wyjęciem , po upływie czasu należy sprawdzić środek długą drewnianą wykałaczką . Jeśli uznamy , że pasztet potrzebuje więcej czasu należy zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i jeszcze chwilę podpiec .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 14 czerwca Zgadzam się w 100%: po przeczytaniu etykiet na wędlinach lepiej zrobić własne wyroby mięsne. A pasztecik bardzo apetyczny:) No i ten dodatek śliwki bardzo fajny:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń