Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zrobimy pasztet wieprzowy z pieczarkami . To proste , smaczne , wydajne i zdrowe. Zapraszam .
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12293
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1567
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12293
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1567
Składniki
Łopatkę jak i wątrobę umieszczamy w jednym garnku z wodą . Woda musi zakrywać mięso . Od czasu zagotowania , trzymamy na ogniu tak długo aż zbierze się sporo szumowin . Następnie mięsa wyjmujemy , wodę wylewamy , garnek myjemy . Mięso wkładamy ponownie do czystego garnka i ponownie zalewamy wodą . Czekamy , aż woda się zagotuje i jeśli nadal pojawiają się szumy to zbieramy je . W następnej kolejności dodajemy pieprz ziarnisty , liście laurowe,ziele angielskie , kostkę rosołową oraz obraną marchew i obraną cebulę . UWAGA! cebulę wyjmujemy po około 5 minutach gotowania Gotujemy około 40 minut . Po tym czasie mięso oraz marchew wyjmujemy , studzimy. W letnim wywarze z mięsa zamaczamy kajzerkę ,a następnie kiedy zmięknie odciskamy . Łopatkę , wątrobę , marchew , cebulę , jabłko z usuniętymi pestkami , oraz obrane pieczarki przepuszczamy przez maszynkę . Wszystkie zmielone składniki wkładamy do dość głębokiej miski . Dodajemy jajka , majeranek , odciśniętą bułkę , gałkę muszkatołową , a jeśli masa jest zbyt rzadka podsypujemy bułką tartą .
Mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem mielonym . Naszą masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki . Na wierzch układamy , boczek , skórki lub słoninę . Tak przygotowaną blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 1 godziny i 20 minut w temperaturze 200 stopni - pierwsze 45 minut a następnie zmniejszamy do 170 stopni i dopiekamy pasztet . * Położone na wierzchu skórki ściągamy po około 30 minutach , aby uniknąć zbyt dużej ilości tłuszczu * Po upływie czasu , pasztet sprawdzamy długim drewnianym patyczkiem , jeżeli jest zbyt rzadki potrzymajmy go jeszcze około 20 minut w około 150 stopniach . Jeżeli jest już przypieczony na wierzchu , dobrym patentem jest przykrycie go folią aluminiową i w ten sposób dopiekamy w środku. * Należy pamiętać , że pasztet stężeje po wystygnięciu .