Do góry

Śniadania Przepis na:

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48497

Dodano:

Odsłon: 2863

Cukinii u nas dostatek, więc można przetestować różne kombinacje i połączenia smakowe. Dzisiaj postawiłam na bezmięsny pasztet z cukinii, który jest prosty w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczny. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu i cukinii w takim wydaniu.

Składniki

  • cukinia 900 g (po obraniu i usunięciu pestek)
  • świeży szpinak 50 g
  • cebula 1 sztuka (średniej wielkości)
  • czosnek 1 ząbek
  • jajka 2 sztuki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • bułka tarta 3/4 szklanki
  • ser żółty (np. Ementaler) 200 g
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • sól, pieprz czarny mielony
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka (płaska)
  • dodatkowo:
  • jajka ugotowane na twardo 3- 4 sztuki
  • ketchup
  • sos czosnkowy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy, podsmażamy na niej cebulę, następnie dodajemy cukinię, smażymy do odparowania wody. W tym czasie obieramy czosnek, przeciskamy go przez praskę i w trakcie smażenia dodajemy do cukinii.
    Po odparowaniu wody masę z cukinii odstawiamy do wystudzenia i zabieramy się za przygotowanie pozostałych składników pasztetu.

    Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, następnie kroimy w cienkie paseczki. Szpinak płuczemy i osuszamy na sicie.

  2. Do zimnej masy cukiniowej dodajemy jajka, bułkę tartą, zioła prowansalskie oraz ser żółty (150 g). Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, mieszamy do momentu powstania jednolitej masy. Do wysmarowanej pozostałą oliwą formy (wymiary 20x14 cm) wykładamy połowę masy warzywnej, rozprowadzamy równomiernie w formie, wygładzamy powierzchnię. Następnie układamy liście szpinaku, które przykrywamy pozostałą masą z cukinii. Na wierzch układamy paseczki papryki, które posypujemy odłożonym wcześniej serem żółtym.
    Pasztet pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Studzimy, wyjmujemy z formy, wkładamy na 2- 3 godziny do lodówki. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem, ketchupem lub innym ulubionym sosem.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 11 sierpnia 2016 Musi być pyszny bo z ... cukinii. Koniecznie wypróbuję przepis ale dodam jeszcze drugie moje ukochane warzywko - pora. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń