Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna na pierwszy dzień świąt, można ją przygotować wcześniej, nie wysycha i nie trzeba stać w garach w ten wyjątkowy dzień.
Delikatny filet z dorsza otulony sosem z natki pietruszki.
Odsłon: 127
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2681
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 274
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2631
Delikatny filet z dorsza otulony sosem z natki pietruszki.
Odsłon: 127
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2681
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 274
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2631
Składniki
Rozebrałam kaczkę, z pozostałych elementów nastawiłam rosół, część wykorzystałam na obiad a część do galarety. Rosół powinien gotować się 1,5 h. Obrane mięso można dodać do rosołu lub zrobić mini galarety aby było co jeść przed świętami.
Wyluzowałam udka. Nacięłam je od wewnętrznej strony i odcięłam mięso od kości. Kości wrzuciłam do rosołu z kaczki.
Skórę na piersiach nacięłam w ukośną kratkę- skórka bardzo ładnie się wytopi.
Elementy natarłam przyprawami potem udka zawinęłam w roladki i spięłam wykałaczkami.
W rękawie ułożyłam plastry cebuli i kawałki jabłek a na nich elementy z kaczki. Cebula i jabłko dodadzą wilgotności i aromatu mięsu.
Piekłam w sumie ponad 1,5 h najpierw w 190 stopniach 20 minut potem w 175 stopniach. Z ostudzonych roladek wyjęłam wykałaczki i tak jak piersi pokroiłam na plastry.
Rosół przecedziłam i w pół litrze rosołu rozpuściłam 3 łyżeczki żelatyny. Ułożyłam przybranie i plastry kaczki i całość zalałam wywarem. Następnego dnia można się delektować.
Smacznego :)