Do góry

Śniadania Przepis na:

Pieczona kaczka w galarecie

Pieczona kaczka w galarecie

Autor:

Przepisów i artykułów: 713 Ocena: 14697

Dodano:

Odsłon: 2562

Idealna na pierwszy dzień świąt, można ją przygotować wcześniej, nie wysycha i nie trzeba stać w garach w ten wyjątkowy dzień.

Składniki

  • Kaczka, lub 2 udka, pierś i korpus z kaczki
  • Na wywar warzywa bulionowe: cebula, por, marchew, cebula, seler
  • pietruszka, miałam suszonego pora i natkę pietruszki, ząbek czosnku
  • ziele angielskie i liście laurowe po kilka sztuk
  • Chili
  • żelatyna 3 łyżeczki na pół litra wywaru
  • Do pieczenia:
  • cebula 2 szt, jabłko
  • chili, majeranek, sól i pieprz
  • rekaw do pieczenia, wykałaczki
  • do przybrania groszek, cytryna, marchew z rosołu
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczona kaczka w galarecie

Przygotowanie

  1. Rozebrałam kaczkę, z pozostałych elementów nastawiłam rosół, część wykorzystałam na obiad a część do galarety. Rosół powinien gotować się 1,5 h. Obrane mięso można dodać do rosołu lub zrobić mini galarety aby było co jeść przed świętami.

  2. Wyluzowałam udka. Nacięłam je od wewnętrznej strony i odcięłam mięso od kości. Kości wrzuciłam do rosołu z kaczki.

  3. Skórę na piersiach nacięłam w ukośną kratkę- skórka bardzo ładnie się wytopi.

  4. Elementy natarłam przyprawami potem udka zawinęłam w roladki i spięłam wykałaczkami.

  5. W rękawie ułożyłam plastry cebuli i kawałki jabłek a na nich elementy z kaczki. Cebula i jabłko dodadzą wilgotności i aromatu mięsu.

  6. Piekłam w sumie ponad 1,5 h najpierw w 190 stopniach 20 minut potem w 175 stopniach.
    Z ostudzonych roladek wyjęłam wykałaczki i tak jak piersi pokroiłam na plastry.

  7. Rosół przecedziłam i w pół litrze rosołu rozpuściłam 3 łyżeczki żelatyny. Ułożyłam przybranie i plastry kaczki i całość zalałam wywarem. Następnego dnia można się delektować.

  8. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń