Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna na pierwszy dzień świąt, można ją przygotować wcześniej, nie wysycha i nie trzeba stać w garach w ten wyjątkowy dzień.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 183
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4401
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11960
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6812
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5607
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 183
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4401
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11960
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6812
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5607
Składniki
Rozebrałam kaczkę, z pozostałych elementów nastawiłam rosół, część wykorzystałam na obiad a część do galarety. Rosół powinien gotować się 1,5 h. Obrane mięso można dodać do rosołu lub zrobić mini galarety aby było co jeść przed świętami.
Wyluzowałam udka. Nacięłam je od wewnętrznej strony i odcięłam mięso od kości. Kości wrzuciłam do rosołu z kaczki.
Skórę na piersiach nacięłam w ukośną kratkę- skórka bardzo ładnie się wytopi.
Elementy natarłam przyprawami potem udka zawinęłam w roladki i spięłam wykałaczkami.
W rękawie ułożyłam plastry cebuli i kawałki jabłek a na nich elementy z kaczki. Cebula i jabłko dodadzą wilgotności i aromatu mięsu.
Piekłam w sumie ponad 1,5 h najpierw w 190 stopniach 20 minut potem w 175 stopniach. Z ostudzonych roladek wyjęłam wykałaczki i tak jak piersi pokroiłam na plastry.
Rosół przecedziłam i w pół litrze rosołu rozpuściłam 3 łyżeczki żelatyny. Ułożyłam przybranie i plastry kaczki i całość zalałam wywarem. Następnego dnia można się delektować.
Smacznego :)