Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Złapany, upieczony :) Pyton tygrysi. Rolada mięsna w cieście drożdżowym. Polecam.
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 33
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 44
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 46
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 48
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 33
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 33
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 44
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 46
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 48
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 33
Składniki
Wykonanie farszu: Ugotowane, ostudzone mięso mielimy, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy usmażoną cebulę, mieszamy składniki.
Wykonanie roladek: Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajka, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką.
Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 6 części. Z 3 części wałkujemy placki a z pozostałych 3 kawałków ciasta placki ponacinane w kratkę, będą to nakładki na zwinięte rolady. Na każdy z 3 placków nakładamy farsz mięsny, posypujemy natką pietruszki i zwijamy w roladę, i tak robimy z pozostałymi dwoma plackami ciasta.
Na każdą zwiniętą roladę nakładamy placek z wyciętą wałkiem specjalnym kratkę i nakładamy na zwiniętą roladę. Końce podwijamy i zlepiamy pod spód. Tak robimy z pozostałymi roladkami i nakładkami z wyciętą kratką. Tak przygotowane rolady układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte rolady smarujemy białkiem i posypujemy ziarnami.
Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza 30 minut, na środkowej półce, grzałki dół/góra.
Gdy roladki będą ładnie zarumienione,kończymy pieczenie, studzimy na kratce.
Ostudzone kroimy w kawałki i delektujemy się. Smacznego!!!