Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty placuszek z serka wiejskiego z wiśniami, posypany karmelizowanymi płatkami owsianymi.
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 54
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 121
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 370
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 244
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 54
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 121
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 370
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 244
Składniki
Płatki: Na patelnię wysypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny. Podgrzewamy na małym gazie aż lekko się roztopi - nie pozwalamy mu się spalić. Dodajemy płatki owsiane i chwilę razem mieszamy. Gorącą masę wylewamy na folię aluminiową lub papier do pieczenia i uklepujemy łyżką. Kiedy wystygnie zrobi się twarda i będzie ją można pokruszyć na placek.
Placek: Białka ubijamy z odrobiną cukru. Całe jajko ucieramy z resztą cukru. Dodajemy mąki, proszek, aromat, serek i jogurt cały czas mieszając mikserem. Na końcu dodajemy wiśnie i ubite białka i mieszamy łyżką. Masę dzieli na dwie części i każdą smażymy na łyżeczce oleju. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż góra będzie już ścięta, dopiero wtedy obracamy - inaczej się rozleje. Przed podaniem posypujemy chrupiącymi płatkami owsianymi.