Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na pyszne racuszki bananowe z rabarbarem. Placuszki robi się szybko i wykorzystuje się do nich bardzo dojrzałe banany, których u nas nikt specjalnie nie chce jeść. Skórka nakrapiana brązowymi plamkami - na takie banany nie ma u nas amatorów. Są już wtedy muliste i niezbyt smaczne, choć mega słodkie. Ale do tych placuszków są idealne. Dzięki słodkim bananom nie musimy do ciasta dodawać cukru. Ostatecznie upieczone placuszki możemy posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne, bo placuszki są dość słodkie. Choć kawałki rabarbaru nadają im nieco kwaskowatości.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 153
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2434
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 153
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2434
Składniki
Banany dokładnie rozgniatamy widelcem
Do rozgniecionych bananów dodajemy mąkę, płatki owsiane, żółtka i obrany, pokrojony w centymetrowe kawałki rabarbar. Wszystko mieszamy
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do masy i jeszcze raz mieszamy
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy ciasto. Na 1 placuszka dawałam ok 2 łyżki ciasta. Olej musi być mocno rozgrzany, aby ciasto się nie rozlewało i zachowało kształt. Potem zmniejszamy moc palnika, aby placki zbyt szybko się nie zrumieniły
Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku
Podajemy z cukrem pudrem, konfiturą lub owocami. U mnie wszystko razem:-)