Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i zdrowe placuszki zrobione z dyni to idealny pomysł na śniadanie oraz przekąska pomiędzy posiłkami.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2507
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 269
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 184
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 746
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2507
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 269
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 184
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 746
Składniki
Do miski przekładamy puree, jajka, pokrojonego banana, sodę, płatki, olej/oliwę i jogurt, a następnie wszystko dokładnie mieszamy lub blendujemy. Dodajemy przyprawy i ponownie mieszamy. Masę odstawiamy na chwilę, aby składniki się przegryzły ze sobą.
Patelnię (najlepiej taką o nieprzywierającej powierzchni) smarujemy cienką warstwą oliwy lub oleju i rozgrzewamy. Następnie smażymy nieduże placuszki (jedna kopiasta łyżka masy na jeden placuszek) z każdej strony po około 3 minuty. Usmażone placuszki dyniowe podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja najczęściej podaję je z jogurtem wymieszanym z połową łyżeczki prawdziwego kakao i odrobiną miodu oraz świeżymi owocami.