Do góry

Śniadania Przepis na:

Placuszki dyniowe

Placuszki dyniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 664

Dodano:

Odsłon: 245

Pyszne i zdrowe placuszki zrobione z dyni to idealny pomysł na śniadanie oraz przekąska pomiędzy posiłkami.

Składniki

  • 2 łyżki puree z pieczonej dyni
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • jedno większe jajko lub dwa małe
  • banan (im dojrzalszy, tym lepiej)
  • 3 łyżki płatków jaglanych (mogą być owsiane, wcześniej rozdrobnione lub błyskawiczne)
  • łyżka oliwy lub oleju kokosowego
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • łyżeczka skórki otartej ze sparzonej pomarańczy
  • szczypta kardamonu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placuszki dyniowe

Przygotowanie

  1. Do miski przekładamy puree, jajka, pokrojonego banana, sodę, płatki, olej/oliwę i jogurt, a następnie wszystko dokładnie mieszamy lub blendujemy. Dodajemy przyprawy i ponownie mieszamy. Masę odstawiamy na chwilę, aby składniki się przegryzły ze sobą.

  2. Patelnię (najlepiej taką o nieprzywierającej powierzchni) smarujemy cienką warstwą oliwy lub oleju i rozgrzewamy. Następnie smażymy nieduże placuszki (jedna kopiasta łyżka masy na jeden placuszek) z każdej strony po około 3 minuty. Usmażone placuszki dyniowe podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja najczęściej podaję je z jogurtem wymieszanym z połową łyżeczki prawdziwego kakao i odrobiną miodu oraz świeżymi owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń