Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placuszki jogurtowe z borówkami to świetny pomysł na niespieszne śniadanie. Dodatek jogurtu sprawia, że placki są miękkie i puszyste. Płynny miód lub syrop klonowy nadaje przyjemną słodycz, a lekko kwaskowe borówki wprowadzają przyjemny balans smaku.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1196
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 146
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 463
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 71
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1196
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 146
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 463
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 71
Składniki
Przesiej mąkę z proszkiem i sodą, odstaw. Jajka ubij mikserem, dodając cukier waniliowy, aby uzyskać puszystą pianę. Dodaj jogurt i wymieszaj łyżką. Następnie przesypuj partiami mączną mieszankę (najlepiej bezpośrednio przez sitko) i delikatnie wymieszaj, żeby uzyskać gładką masę. Na koniec wlej rozpuszczone masło i zamieszaj ostatni raz.
Na mocno rozgrzaną patelnię wlej olej i rozprowadź po całej powierzchni. Za pomocą łyżki wykładaj porcje ciasta i formuj placki. Zmniejsz ogień do średniego i smaż placki z dwóch stron na złoty kolor. Wykładaj placki na talerz lub do garnka wyłożonego ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu i przykrywaj pokrywką, aby zachować ciepło.
Placuszki jogurtowe z borówkami wykładaj na talerze, polej miodem lub syropem klonowym i posyp świeżymi owocami.