Do góry

Śniadania Przepis na:

Placuszki jogurtowe z czarnym sezamem, pestkami dyni i karmelizowanymi jabłkami

Placuszki jogurtowe z czarnym sezamem, pestkami dyni i karmelizowanymi jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 606

Dodano:

Odsłon: 155

Przepis na te placuszki powstał własnie z powodu zalegających jogurtów naturalnych, którym powoli kończyła się data przydatności. Postanowiłam połączyć je pestkami dyni, czarnym sezamem oraz jabłkami. Wyszły pysznie, szybko i bardzo tanio, czyli tak jak lubię!

Składniki

  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • mąka pszenna
  • jajko
  • 3 łyżki pestek dyni, lekko posiekanych
  • 3 łyżki czarnego sezamu
  • łyżka miodu
  • 2 spore jabłka, obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę
  • łyżka masła
  • łyżka brązowego cukru
  • cynamon
  • olej do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wlewamy jogurt, wbijamy jajko, a następnie wsypujemy mąkę. Ciasto powinno być dość zwarte i gęste. W miarę potrzeb dosypujemy mąki. Dodajemy pestki dyni oraz sezam i dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, odsączając je następnie na ręczniku papierowym.

  2. Przygotowujemy karmelizowane jabłka. Do garnka wrzucamy łyżkę masła, dodajemy jabłka i mieszamy. Gotujemy ok 5 minut. Następnie dosypujemy solidna łyżkę cukru. Mieszamy aby cukier się roztopił i utworzył płynną masę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń