Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne placki na kolację lub śniadanie. Zostaje nam nieraz z obiadu ryż z którym nie wiemy co zrobić, więc propozycja do wykorzystania.
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 25
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 28
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 660
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 120
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 25
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 28
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 660
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 120
Składniki
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Jajka utrzeć na puszysto z cukrem pudrem, waniliowym , dodać szczyptę soli oraz jogurt naturalny i wymieszać. Mąkę przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do pozostałych składników, wymieszać , dodać ryż i jeszcze raz wymieszać. Jabłko obrać , utrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto powinno być w miarę gęste aby placuszki nie rozlewały się nadmiernie podczas smażenia. W razie potrzeby dodać trochę mąki.
Na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką ciasto, formując placuszki, smażyć na rumiano z obu stron. Osączyć na ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem, sosem czekoladowym z kleksem śmietany.