Drożdżowe placuszki z brzoskwiniami i borówkami są mięciutkie i puszyste. Pyszne śniadanie lub kolacja nie tylko dla dzieci.
Placuszki z owocami
Składniki
- 2 szkl mąki tortowej
- 2,5 dag drożdży
- 1,5 szkl kefiru
- 1/2 szkl mleka
- 1/4 szkl musu z dyni
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 brzoskwinie
- 1/2 szkl borówek amerykańskich
- olej do smażenia
- cukier puder
Składniki
- 2 szkl mąki tortowej
- 2,5 dag drożdży
- 1,5 szkl kefiru
- 1/2 szkl mleka
- 1/4 szkl musu z dyni
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 brzoskwinie
- 1/2 szkl borówek amerykańskich
- olej do smażenia
- cukier puder

Etapy przygotowania
Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru, ciepłe mleko i 2 łyżki mąki, wymieszać. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

Jajka z resztą cukru i cukrem z wanilią zmiksować.

Dodać mus z dyni, kefir, odrobinę soli, 2 łyżki oliwy, mąkę i rozczyn, wymieszać, odłożyć na 10 minut.

Borówki umyć, osuszyć na papierowym ręczniku. Brzoskwinie obrać i pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, łyżką wlewać małe porcje ciasta, ułożyć przygotowane owoce.

Przykryć niewielką ilością ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3507
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Przyprawy
- Śledziowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 143

Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych,...
Odsłon: 47

Aromatyczna, delikatna wątróbka w towarzystwie karmelizowanej cebuli, soczyst...
Odsłon: 56
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 35
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3507
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Przyprawy
- Śledziowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 143

Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych,...
Odsłon: 47

Aromatyczna, delikatna wątróbka w towarzystwie karmelizowanej cebuli, soczyst...
Odsłon: 56
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 35



Składniki
- 2 szkl mąki tortowej
- 2,5 dag drożdży
- 1,5 szkl kefiru
- 1/2 szkl mleka
- 1/4 szkl musu z dyni
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 brzoskwinie
- 1/2 szkl borówek amerykańskich
- olej do smażenia
- cukier puder
Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru, ciepłe mleko i 2 łyżki mąki, wymieszać. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Jajka z resztą cukru i cukrem z wanilią zmiksować.
Dodać mus z dyni, kefir, odrobinę soli, 2 łyżki oliwy, mąkę i rozczyn, wymieszać, odłożyć na 10 minut.
Borówki umyć, osuszyć na papierowym ręczniku. Brzoskwinie obrać i pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, łyżką wlewać małe porcje ciasta, ułożyć przygotowane owoce.
Przykryć niewielką ilością ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.