Do góry

Śniadania Przepis na:

Placuszki z twarogu

Placuszki z twarogu

Autor:

Przepisów i artykułów: 354 Ocena: 3790

Dodano:

Odsłon: 12235

Uwielbiam tego typy przepisy! Są idealnym rozwiązaniem zarówno na śniadanie jak i na obiad. Placuszki, o których mowa, można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Ja wykorzystałam je jako dodatek do mięsnego sosu na niedzielnym obiedzie.

Składniki

  • 400 g twarogu (zmielonego lub sernikowego)
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • około 1-2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka oleju
  • Sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucamy twaróg, dodajemy do niego żółtka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Pianę dodajemy delikatnie do masy twarogowej Całość mieszamy delikatnie do połączenia składników.

  2. Na patelce rozgrzewamy olej. Placuszki nakładamy łyżką i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy od razu po usmażeniu. Idealne będą zarówno na słodko, obsypane cukrem pudrem lub na słono jako dodatek do sosów.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GUZIEM01 02 stycznia 2018 zrobiłam dzisiaj. Wyszły wyśmienicie! Jadłam na słodko z serkiem waniliowym i truskawkami ze słoika:) Ale z sosem mięsnym też na pewno będą świetne.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 sierpnia 2017 Bardzo ciekawy, a zarazem prosty przepis. Nie omieszkam wypróbować :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń