Do góry

Śniadania Przepis na:

Plecionka drozdzowa.

Plecionka drozdzowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 185

Dodano:

Odsłon: 3972

jest to wspaniala buleczka pleciona do jedzenia ze slodkimi konfiturami jak i z wedlinkami(ja uwielbiam z szyneczka, :-) )

Składniki

  • 1.80 kg ma,ki
  • 3 jajka
  • 2 lyzeczki soli
  • 5 dkg drozdzy
  • 1litr mleka
  • 1 literatka oliwy
  • mak,kminek lub migdaly-do posypania
> 6 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. drozdze rozetrzec z cukrem /2 lyzeczki/,dodac make i mleko /proporcjonalnie do ilosci drozdzy :-) / i poczekac az wyrosnie

  2. do misy wsypac make i dodac wszystkie skladniki-wyrobic ciasto-na koncu dodac oliwe

  3. gdy ciasto wyrosnie podzielic na 6 czesci i kazda jeszcze raz wyrobic i pozostawic do wyrosniecia

  4. z trzech czesci zrobic walki i uplesc warkocz-ma byc luzny by bylo miejsce na rosniecie bulki.pozostale 3 rowniez uplesc.Obie buly wylozyc na duza blache i pozostawic do wyrosniecia

  5. wyrosniete buly posmarowac jajkiem wymieszanym z oliwa, i posypac czym sie chce-ja lubie z migdalami

  6. piec najpierw w slabo nagrzanym piecu a potem po wyrosnieciu podkrecic troche do ok 140 stopni-pilnowac by sie nie spalila-w razie zagrozenia przykryc od gory papierem.czas pieczenia ok.50 minut

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń