Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jest to wspaniala buleczka pleciona do jedzenia ze slodkimi konfiturami jak i z wedlinkami(ja uwielbiam z szyneczka, :-) )
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2436
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 32
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3089
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2760
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2436
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 32
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3089
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2760
Składniki
drozdze rozetrzec z cukrem /2 lyzeczki/,dodac make i mleko /proporcjonalnie do ilosci drozdzy :-) / i poczekac az wyrosnie
do misy wsypac make i dodac wszystkie skladniki-wyrobic ciasto-na koncu dodac oliwe
gdy ciasto wyrosnie podzielic na 6 czesci i kazda jeszcze raz wyrobic i pozostawic do wyrosniecia
z trzech czesci zrobic walki i uplesc warkocz-ma byc luzny by bylo miejsce na rosniecie bulki.pozostale 3 rowniez uplesc.Obie buly wylozyc na duza blache i pozostawic do wyrosniecia
wyrosniete buly posmarowac jajkiem wymieszanym z oliwa, i posypac czym sie chce-ja lubie z migdalami
piec najpierw w slabo nagrzanym piecu a potem po wyrosnieciu podkrecic troche do ok 140 stopni-pilnowac by sie nie spalila-w razie zagrozenia przykryc od gory papierem.czas pieczenia ok.50 minut