Do góry

Śniadania Przepis na:

Pluszki – rosyjskie drożdżówki

Pluszki – rosyjskie drożdżówki

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 608

Dodano:

Odsłon: 2600

Do przygotowania ciasta nie dodaje się jajek tylko majonez. Ciasto po upieczeniu jest niezwykle sprężyste i delikatne. Ja przygotowałem je z powidłami śliwkowymi ale można też z marmoladą, nadzieniem serowym, orzechowym lub makiem.

Składniki

  • mąka 500 g,
  • cukier 5 łyżek,
  • ciepłe mleko 325 ml,
  • masło 50 g,
  • majonez 2 łyżki,
  • drożdże suszone 8 g,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • powidła śliwkowe 100 – 150 g,
  • cukier puder do posypania,
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pluszki – rosyjskie drożdżówki

Przygotowanie

  1. Masło roztopić i ostudzić. Do miski przesiać mąkę i wymieszać wraz z drożdżami. Dodać cukier, majonez, sól oraz ciepłe mleko i wyrobić elastyczne ciasto. Na koniec wlać rozpuszczone masło i ponownie wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 14 – 16 części. Każdy kawałek rozwałkować na placek, który posmarować powidłami śliwkowymi i zwinąć w rulon.

  3. Każdy rulon naciąć na środku i przez powstałe nacięcia od spodku przeciągnąć końce ciasta. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń