Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do przygotowania ciasta nie dodaje się jajek tylko majonez. Ciasto po upieczeniu jest niezwykle sprężyste i delikatne. Ja przygotowałem je z powidłami śliwkowymi ale można też z marmoladą, nadzieniem serowym, orzechowym lub makiem.
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3019
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 674
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 208
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 194
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3019
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 674
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 208
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 194
Składniki
Masło roztopić i ostudzić. Do miski przesiać mąkę i wymieszać wraz z drożdżami. Dodać cukier, majonez, sól oraz ciepłe mleko i wyrobić elastyczne ciasto. Na koniec wlać rozpuszczone masło i ponownie wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 14 – 16 części. Każdy kawałek rozwałkować na placek, który posmarować powidłami śliwkowymi i zwinąć w rulon.
Każdy rulon naciąć na środku i przez powstałe nacięcia od spodku przeciągnąć końce ciasta. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.