Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do przygotowania ciasta nie dodaje się jajek tylko majonez. Ciasto po upieczeniu jest niezwykle sprężyste i delikatne. Ja przygotowałem je z powidłami śliwkowymi ale można też z marmoladą, nadzieniem serowym, orzechowym lub makiem.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 705
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22731
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15094
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4831
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45302
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 705
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22731
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15094
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4831
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45302
Składniki
Masło roztopić i ostudzić. Do miski przesiać mąkę i wymieszać wraz z drożdżami. Dodać cukier, majonez, sól oraz ciepłe mleko i wyrobić elastyczne ciasto. Na koniec wlać rozpuszczone masło i ponownie wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 14 – 16 części. Każdy kawałek rozwałkować na placek, który posmarować powidłami śliwkowymi i zwinąć w rulon.
Każdy rulon naciąć na środku i przez powstałe nacięcia od spodku przeciągnąć końce ciasta. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.