Do góry

Śniadania Przepis na:

Półbagietka

Półbagietka

Autor:

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 1293

Dodano:

Odsłon: 147

Przepis jak na klasyczne bagietki, ale w wersji mini.

Składniki

  • PODMŁODA: 200g mąki chlebowej typ 750 + woda 180ml + drożdże suszone (1 łyżeczka)
  • CIASTO WŁAŚCIWE: mąka pszenna tortowa typ 450 (600g), woda ok. 300 ml, sól – 1-2 łyżeczki, drożdże suszone piekarskie – 1-2 łyże
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Półbagietka

Przygotowanie

  1. 1. PODMŁODĘ przygotować 12 h przed pieczeniem: mąkę połączyć z 1 łyżeczką drożdży i ciepłą wodą. Zamknąć miskę i odstawić w ciepłe miejsce. Gotowa pomłoda ma zapach drożdżowo-alkoholowy i mocno gazuje.

  2. 2. Do miski przesiać mąkę, dodać podmłodę, wodę, sól, drożdże.
    3. Wyrobić na robocie planetarnym (hak) zwiększając stopniowo obroty do konsystencji ciągnącej się plasteliny, ale luźnej.
    4. Przełożyć na stolnicę i jeszcze trochę wyrobić i rozciągać.
    5. Odstawić na 2-3godz. w ciepłe miejsce.

  3. 6. Przełożyć na stolnicę, podzielić na 8 części. Uformować walce.
    7. Przełożyć na blaszkę do pieczenia bagietek i odstawić na 0,5-1 godz. do garowania w ciepłe miejsce.

  4. 8. Bagietki ponacinać nożem pod skosem. Piekarnik sparować i nagrzać do 230 st. C (góra-dół). Piec 20 min. od momentu osiągnięcia temperatury.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń