Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli wędliny to tylko domowe. Łatwy przepis na drobiową polędwicę.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17186
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 393
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 59
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 124
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 168
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17186
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 393
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 59
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 124
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 168
Składniki
50 dag mięsa kroimy w niezbyt małą kostkę. Pozostałe 20 dag mielimy lub drobno siekamy. Pieczarki kroimy w połowy talarków (jeśli mamy duże grzyby) i obsmażamy na maśle. Grzybów nie można przesmażyć bo będą za suche. Musimy jedynie wypuścić z nich trochę aromatu. Podsmażone grzyby mieszamy z krojonym i mielonym mięsem. Doprawiamy całość solą i przyprawami.
Masę wkładamy do szynkowaru, na wierzch układamy 2 lub 3 listki liścia laurowego. Nakładamy praskę, którą dociskamy sprężyną. Tak przygotowany szynkowar odkładamy do lodówki na dwie godziny by mięso przesiąknęło aromatem przypraw.
Szynkowar wkładamy do garnka na przygotowaną podkładkę. Może to być ściereczka - chodzi o to by urządzenie nie leżało bezpośrednio na dnia garnka. Zalewamy garnek wodą pod rant szynkowara powyżej poziomu mięsa. Gotujemy wodę do temperatury 80 stopni Celcjusza i w takiej parzymy polędwicę około 60 minut pilnując by temperatura się nie zmieniała.
Zaparzoną wędliny szybko chłodzimy wkładając szynkowar do zimnej wody i odkładamy do lodówki na 12 godzin by polędwica sobie odpoczęła. Wyjęcie produktu z szynkowara nie nastręcza kłopotów. W linku pod wpisem inne przepisy na wędlinę domową z szynkowara :)