Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pięknie pachnie pomarańczą, czekoladą i pieczonymi orzechami, a po dodaniu jogurtu zachowuje swoją chrupkość. Wstyd się przyznać, ale poradziłam sobie z nią w dwa dni... nie mogłam odczepić się od słoja, w którym ją umieściłam.
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 703
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 196
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1378
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 703
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 196
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1378
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Standardową blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Do dużej michy wsypujemy płatki owsiane, orzechy laskowe, nerkowce oraz żurawinę. Do małego rondelka wlewamy miód, olej oraz sok pomarańczowy i podgrzewamy na niewielkim ogniu, do momentu połączenia wszystkich składników i roztopienia miodu, czyli około 2 minuty. Taką miksturą zasypujemy płatki i starannie łączymy wszystko tak, aby składniki sypkie były otoczone miodem.
Gotową mieszankę przekładamy na blachę i rozkładamy na niej równomiernie, aby równo się piekła. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut. Co 10 minut otwieramy piekarnik i mieszamy granolę, aby się nie przypaliła. Po upieczeniu, zostawiamy na blasze do całkowitego wystygnięcia, powinna być aromatyczna i zupełnie sucha.
Gdy granola ostygnie zupełnie, dodajemy do niej posiekaną czekoladę i wszystko jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do słoja i zajadamy z jogurtem, mlekiem lub gęstymi sokami i owocami.