Do góry

Śniadania Przepis na:

Pomarańczowa granola z czekoladą

Pomarańczowa granola z czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1972

Dodano:

Odsłon: 4550

Pięknie pachnie pomarańczą, czekoladą i pieczonymi orzechami, a po dodaniu jogurtu zachowuje swoją chrupkość. Wstyd się przyznać, ale poradziłam sobie z nią w dwa dni... nie mogłam odczepić się od słoja, w którym ją umieściłam.

Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki orzechów laskowych
  • ½ szklanki orzechów nerkowca
  • ¾ szklanki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki naturalnego płynnego miodu (u mnie lipowy)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ szklanki soku pomarańczowego (bez sztucznych dodatków i konserwantów)
  • 50g gorzkiej czekolady
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Standardową blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.

  2. Do dużej michy wsypujemy płatki owsiane, orzechy laskowe, nerkowce oraz żurawinę.
    Do małego rondelka wlewamy miód, olej oraz sok pomarańczowy i podgrzewamy na niewielkim ogniu, do momentu połączenia wszystkich składników i roztopienia miodu, czyli około 2 minuty. Taką miksturą zasypujemy płatki i starannie łączymy wszystko tak, aby składniki sypkie były otoczone miodem.

  3. Gotową mieszankę przekładamy na blachę i rozkładamy na niej równomiernie, aby równo się piekła. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut. Co 10 minut otwieramy piekarnik i mieszamy granolę, aby się nie przypaliła. Po upieczeniu, zostawiamy na blasze do całkowitego wystygnięcia, powinna być aromatyczna i zupełnie sucha.

  4. Gdy granola ostygnie zupełnie, dodajemy do niej posiekaną czekoladę i wszystko jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do słoja i zajadamy z jogurtem, mlekiem lub gęstymi sokami i owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń