Do góry

Śniadania Przepis na:

Pomidorowe bułeczki

Pomidorowe bułeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 805 Ocena: 15646

Dodano:

Odsłon: 956

Proponuję coś co można zabrać do pracy czy szkoły. Bułeczki drożdżowe z dodatkiem koncentratu pomidorowego.

Składniki

  • ciasto: mąka pszenna 250 g
  • drożdże 20 g
  • jajko 1 małe
  • mleko 75 ml
  • olej rzepakowy 40 ml
  • sól
  • czosnek staropolski
  • szczypta cukru
  • cięta trawa cytrynowa ( suszona ) 1/2 łyżeczki
  • suszona bazylia 3/7 łyżeczki
  • olej z suszonych pomidorów do smarowania
  • nadzienie : zielony groszek konserwowy 90 g
  • czarne oliwki 90 g
  • pasta wasabi ok. 2 cm
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pomidorowe bułeczki

Przygotowanie

  1. Do przesianej mąki skruszamy drożdże , posypujemy szczyptą cukru. Dosypujemy trawę cytrynową, bazylię, sól i odrobinę czosnku staropolskiego. Mleko lekko podgrzewamy i dolewamy do miski z mąką.

    Dodajemy koncentrat, jajko, olej, i starannie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

    W tym czasie odcedzamy groszek konserwowy i przepłukujemy. Pastę wasabi rozpuszczamy z łyżce wody i mieszamy z groszkiem. Przecedzamy oliwki i mieszamy z groszkiem.

    Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części ( u mnie po 222 g ), każdą dzielimy jeszcze na cztery . Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy nadziewamy farszem i zlepiamy jak pączki. Gotowe wkładamy do lekko wysmarowanych foremek na muffiny.

    Gdy ponownie wyrosną wierzch smarujemy olejem z suszonych pomidorów. Bułeczki pieczemy ok. 20 minut w 180-170 C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń