Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyznaje szczerze że jestem leniwcem kuchennym, lubię gotować prosto, szybko i wygodnie. Hołduję więc przekonaniu, że im mniej czasu i pracy wymaga ode mnie przygotowanie ciasta chlebowego, a efekt końcowy nadal wychodzi smaczny, tym lepiej. Często przeszukuję przestworza netu polując na nowe, "chlebowe" inspiracje. Ostatnio trafiłam na rarytasik na www.zajadam.pl. Przepis zawiera wszystko to co lubię: powszechnie dostępne składniki, prostota wykonania, szybkość przyrządzenia. Musiałam go wypróbować - choć z lekkimi modyfikacjami - i się nie zawiodłam! Chleb wyszedł pyszny, a samo przygotowanie nie wymagało dużo wysiłku.
Składniki są na blaszkę o wymiarach 30x12x10 cm (LxWxH) - choć następnym razem wykorzystam węższą formę aby chleb wyszedł wyższy.
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki sypkie: mąki, otręby, płatki owsiane, drożdże, sól, cukier, przyprawy. Drożdży suchych nie trzeba wcześniej rozpuszczać w wodzie, prostota ich wykorzystania polega właśnie na dodaniu do reszty składników, bez uprzedniej "obróbki" w postaci zaczynu.
Dolać ciepłą wodę i dokładnie wymieszać dużą łyżką do uzyskania zwartej masy. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem - ściereczka kuchenna - do wyrośnięcia na 30 minut.
Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.
Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść. Przełożyć je do formy i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 30 min do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.
Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować oliwą - można też dodatkowo posypać otrębami, płatkami owsianymi lub ziarnem słonecznika.
Piekarnik rozgrzać do 200C piekarnika i wstawić wyrośnięty chleb. Piec ok 1 godziny w 1/3 wysokości piekarnika, w opcji góra-dół, bez termoobiegu - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową.
Chleb studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce.
Najbardziej popularne pieczywo świata. W sklepach półki uginają się od różneg...
Odsłon: 939
Taki budyń bananowy przygotujesz w kilka chwil, a efekt będzie pyszny i miły...
Odsłon: 285
Niezwykle łatwe kulki chałwowe można wykonać dosłownie w 15 minut.
Odsłon: 2954
Krokiety, które polecam są zrobione z wafli tortowych. Są pyszne i szybkie w...
Odsłon: 273
Można się cieszyć autentycznym smakiem prawdziwego kebaba u siebie! Podpatrzo...
Odsłon: 129
Taki budyń bananowy przygotujesz w kilka chwil, a efekt będzie pyszny i miły...
Odsłon: 285
Niezwykle łatwe kulki chałwowe można wykonać dosłownie w 15 minut.
Odsłon: 2954
Krokiety, które polecam są zrobione z wafli tortowych. Są pyszne i szybkie w...
Odsłon: 273
Można się cieszyć autentycznym smakiem prawdziwego kebaba u siebie! Podpatrzo...
Odsłon: 129
Składniki
Składniki są na blaszkę o wymiarach 30x12x10 cm (LxWxH) - choć następnym razem wykorzystam węższą formę aby chleb wyszedł wyższy.
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki sypkie: mąki, otręby, płatki owsiane, drożdże, sól, cukier, przyprawy. Drożdży suchych nie trzeba wcześniej rozpuszczać w wodzie, prostota ich wykorzystania polega właśnie na dodaniu do reszty składników, bez uprzedniej "obróbki" w postaci zaczynu. Dolać ciepłą wodę i dokładnie wymieszać dużą łyżką do uzyskania zwartej masy. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem - ściereczka kuchenna - do wyrośnięcia na 30 minut. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść. Przełożyć je do formy i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 30 min do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.
Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować oliwą - można też dodatkowo posypać otrębami, płatkami owsianymi lub ziarnem słonecznika. Piekarnik rozgrzać do 200C piekarnika i wstawić wyrośnięty chleb. Piec ok 1 godziny w 1/3 wysokości piekarnika, w opcji góra-dół, bez termoobiegu - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową. Chleb studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
chleb ziemniaczany
Pieczywo
Szybki chlebek pszenno żytni
Pieczywo
Bułeczki pszenne posypane sezamem.
Pieczywo
Chleb słonecznikowy
chleb ziemniaczany
Łatwy chleb ziemniaczany z dodatkiem ziemniaczanego puree
Odsłon: 194
Szybki chlebek pszenno żytni
Swojski chleb nie ma sobie równych. Tym razem tak na szybko, bez wyrastania....
Odsłon: 1849