Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki pszenne, do których nie trzeba używać drożdży, by pięknie wyrosły.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 643
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 442
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1563
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 643
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 442
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1563
Składniki
Do dużej miski wsyp 3 szklanki mąki, dołóż kefir, sól, sodę, jajko, cukier.
Całość wymieszaj rękami lub mikserem do uzyskania jednolitej masy. Pozostałą część mąki powoli podsypuj masę aż do momentu, gdy przestanie przyklejać się do dłoni lub miksera. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość od 0,5 do 1 cm.
Szklanką wytnij bułeczki. Wrzuć je na średnio nagrzaną suchą patelnię. Bułeczki w zależności od grubości powinny smażyć się od 4 do 5 minut z każdej strony. Jeżeli chcesz bardziej wyrośnięte - użyj patelni z przykrywką. Przewracaj bułeczki od czasu do czasu sprawdzając ich stan zarumienienia. (zbyt duży ogień sprawi, że bułki spalą się z zewnątrz i nie zetną się wewnątrz)
Ostudzone bułki jedz jako kanapki lub dodatek do ulubionych domowych dipów. Z przedstawionych składników wyszło 18 bułeczek o średnicy 8 cm. Smacznego!