Do góry

Śniadania Przepis na:

Proziaki z ziołami - bułki na patelni

Proziaki z ziołami - bułki na patelni

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 10

Dodano:

Odsłon: 6271

Bułeczki pszenne, do których nie trzeba używać drożdży, by pięknie wyrosły.

Składniki

  • mąka pszenna 4 szklanki
  • kefir 1,5 szklanki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier pół łyżeczki
  • suszone zioła - 1/3 szklanki
  • jajko "L" - jedna sztuka
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Proziaki z ziołami - bułki na patelni

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wsyp 3 szklanki mąki, dołóż kefir, sól, sodę, jajko, cukier.

  2. Całość wymieszaj rękami lub mikserem do uzyskania jednolitej masy. Pozostałą część mąki powoli podsypuj masę aż do momentu, gdy przestanie przyklejać się do dłoni lub miksera.

    Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość od 0,5 do 1 cm.

  3. Szklanką wytnij bułeczki. Wrzuć je na średnio nagrzaną suchą patelnię. Bułeczki w zależności od grubości powinny smażyć się od 4 do 5 minut z każdej strony.

    Jeżeli chcesz bardziej wyrośnięte - użyj patelni z przykrywką.

    Przewracaj bułeczki od czasu do czasu sprawdzając ich stan zarumienienia.

    (zbyt duży ogień sprawi, że bułki spalą się z zewnątrz i nie zetną się wewnątrz)

  4. Ostudzone bułki jedz jako kanapki lub dodatek do ulubionych domowych dipów.

    Z przedstawionych składników wyszło 18 bułeczek o średnicy 8 cm.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń