Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki pszenne, do których nie trzeba używać drożdży, by pięknie wyrosły.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1057
Polecam.
Odsłon: 1009
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 849
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1057
Polecam.
Odsłon: 1009
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 849
Składniki
Do dużej miski wsyp 3 szklanki mąki, dołóż kefir, sól, sodę, jajko, cukier.
Całość wymieszaj rękami lub mikserem do uzyskania jednolitej masy. Pozostałą część mąki powoli podsypuj masę aż do momentu, gdy przestanie przyklejać się do dłoni lub miksera. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość od 0,5 do 1 cm.
Szklanką wytnij bułeczki. Wrzuć je na średnio nagrzaną suchą patelnię. Bułeczki w zależności od grubości powinny smażyć się od 4 do 5 minut z każdej strony. Jeżeli chcesz bardziej wyrośnięte - użyj patelni z przykrywką. Przewracaj bułeczki od czasu do czasu sprawdzając ich stan zarumienienia. (zbyt duży ogień sprawi, że bułki spalą się z zewnątrz i nie zetną się wewnątrz)
Ostudzone bułki jedz jako kanapki lub dodatek do ulubionych domowych dipów. Z przedstawionych składników wyszło 18 bułeczek o średnicy 8 cm. Smacznego!