Smaker
Dodaj przepis
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Śniadania
  • Pszenny chleb na żytnim zakwasie
  • Śniadania
  • Przepis na
Odsłon: 10351 16.10.2020

Pszenny chleb na żytnim zakwasie

> 60 min
>60 min
3-4 osoby
3-4 os.
Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni

Tym razem napiszę, jak robię pszenny chleb. Chleb, który podobnie jak żytni, można jeść przez tydzień, a nawet dłużej. Nie kruszy się, nie pleśnieje i wreszcie nie traci nic z walorów smakowych. Nie tak dawno, spotkałem znajomą, z którą nie widziałem się dobrych kilka lat. Kiedy usłyszała, że piekę własny chleb, poprosiła o bochenek na próbę. Powiedziała przy tym, że ciągle daje się nabierać, kupując jakieś rzekomo wiejskie chleby, które nie wytrzymują trzech dni. Po tygodniu, kiedy się spotkaliśmy, stwierdziła, że takiego chleba nie jadła już dwadzieścia kilka lat. I taki smak pamięta z dzieciństwa. Jeśli chcecie przekonać się jak dawniej smakował chleb i dlaczego to on stanowił podstawę jadłospisu, zapraszam do zrobienia. Z poniższego przepisu wyjdą dwa długie bochenki chleba po ok. 1 – 1,1 kg lub okrągły ponad dwa kilogramy. Chleb ten nic nie traci na wartości, jeśli część zamrozimy i będziemy wyciągać w miarę potrzeb i jeść rozmrożony. Ale i tak, raz na dwa tygodnie musimy chleb upiec, żeby nam się zakwas nie zepsuł.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania zakwasu:
Rano przed pieczeniem zakwas należy dokarmić. Szykujemy niepełną szklankę ciepłej wody (230 g) i mąkę. Wyjmujemy zakwas z lodówki, dokarmiamy wsypując mąkę
i wlewając wodę, a następnie całość dość dokładnie mieszamy łyżką. Odstawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia. Potrwa to jakieś 5-6 godzin. Jeśli będzie gorące lato wyrośnie nam szybciej. Po kilku godzinach zakwas będzie chciał „wyjść” ze słoika.
Z aktywnego zakwasu 3 łyżki przekładamy do czystego słoika, lekko kładziemy na wierzch pokrywkę i chowamy do lodówki na kolejny chleb. Nasz zakwas, z którego będziemy robić chleb teraz, odstawiamy ponownie, aby „nadrobił” zabraną mu właśnie ilość. Kiedy podrośnie bierzemy się za pieczenie chleba.

2

Jeśli robiliście swój pierwszy zakwas według mojego przepisu:

https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-zakwas-zytni-na-pszenny-chleb,183768,facet-w-kuchni.html

i macie pełny słoik, to powyższe działania pomijacie.

3

Przed przygotowaniem samego chleba do słoika wlewamy naszą serwatkę lub maślankę. Możemy je też zmieszać. Najlepiej wlać 30 g więcej, bo część na pewno zostanie na ściankach słoika. Do niedużego garnka z wodą wstawiamy nasz słoik. Kiedy nasz płyn będzie miał temperaturę pokojową przystępujemy do przygotowania chleba. Jeśli używamy wody to możemy ostudzić, przegotowaną wcześniej w czajniku. Najpierw do słoika z maślanką (lub wodą) dodajemy 2 łyżeczki miodu i rozpuszczamy. Do miski (lub misy miksera) przekładamy zakwas, wkruszamy drożdże (opcjonalnie)
i wlewamy ok. 100 g maślanki. Nasz zakwas zacznie już intensywniej pracować. Następnie wlewamy 4 łyżki oleju
i wsypujemy, przesiewając, mąkę. Kolejnym krokiem jest wsypanie dwóch płaskich łyżek soli. Wtedy wlewamy resztę maślanki z miodem. Mieszamy mikserem planetarnym lub ręcznie w misce, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów naczynia. Może być konieczne dosypanie mąki. Wtedy robimy to po malutku i możemy dodać trochę mąki razowej lub typu 1050. Chleb będzie bardziej przyjazny dla naszego organizmu. Choć chleb z mąki 750 i tak będzie zdrowszy od tego kupionego w sklepie, który jest przeważnie robiony z typu 600 lub 650.

4

Wymieszane ciasto, przy pomocy skrobki, wyjmujemy na blat i intensywnie wygniatamy dłońmi, aż uzyskamy gładką strukturę ciasta. Kiedy mamy ten efekt, podsypujemy odrobiną mąki dno miski i formując z ciasta kulę, wkładamy ją do środka (naszej miski). Wierzch też przesypujemy odrobiną mąki, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 30 do 45 minut. Po tym czasie podsypujemy blat mąką, wyjmujemy ciasto i wygniatamy intensywnie. Następnie znów uformowane w kulę ciasto przekładamy do podsypanej mąką miski. Przykrywamy i odstawiamy. Tym razem na około 1,5 godziny.
I znów podsypujemy blat mąką, wyjmujemy ciasto i wygniatamy intensywnie. Możemy najpierw pookładać ciasto pięścią, aby je odpowietrzyć. Kolejny raz uformowane w kulę ciasto przekładamy do podsypanej mąką miski. Przykrywamy i odstawiamy.
Powtarzamy to jeszcze dwa razy. Za każdym wygniatając tak, aby ciasto dokładnie odpowietrzyć.
Między jednym, a drugim zagniataniem mamy czas dla siebie. Kawka, herbatka, co kto woli…

5

Po ostatnim leżakowaniu ciasto szykujemy do pieczenia. Kładziemy na blacie łopatkę do pizzy, na której rozkładamy papier do pieczenia. Posypujemy go delikatnie mąką. Jeśli robimy okrągły chleb, wyrabiamy ponownie, wkładamy do misy posypanej mąką, kładziemy na papierze do pieczenia. Jeśli robimy dwa długie, to na papierze do pieczenia stawiamy dwa koszyczki, posypujemy mąką, a następnie dzielimy ciasto na dwie części. Każdą z nich wyrabiamy, w końcowym etapie formując długie walce. Te wkładamy do koszyczków i posypujemy mąką. Niezależnie od wersji, przykrywamy je ściereczką.
W piekarniku, na ruszcie, kładziemy kamień do pizzy i włączamy piekarnik na 150 stopni C, grzanie od dołu.
Kiedy piekarnik osiągnie żądaną temperaturę, przełączamy na grzanie góra-dół, na 230 stopni C. Wtedy też odwracamy do góry dnem nasze koszyczki (lub miskę) wyjmujemy ciasto chlebowe bezpośrednio na papier do pieczenia i pozostawiamy przykryte ściereczką dopóki nie nagrzeje się piekarnik.

Jeśli nie dysponujemy kamieniem do pizzy chleb można upiec na blasze. Wtedy etap wygrzewania piekarnika z kamieniem od dołu można pominąć.

6

Teraz przystępujemy do pieczenia chleba.
Otwieramy piekarnik i wysuwamy ruszt z kamieniem. Chleb nacinamy w kilku miejscach. Poprzecznie, choć nieco pod skosem, jeśli pieczemy długie bochenki albo na krzyż jeżeli pieczemy okrągły. Ma to zapobiec późniejszemu odchodzeniu skórki od chleba. Przenosimy go nad kamień i delikatnie zsuwamy wraz z papierem do pieczenia. Nie kładziemy chleba bezpośrednio na kamieniu. Wsuwamy ruszt z naszym chlebem i kilkukrotnie „psikamy” wodą z rozpylacza do kwiatków. Zamykamy piekarnik, ustawiamy pieczenie „góra-dół” i czas na 25 minut. Następnie ponownie zaparowujemy piekarnik, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie znów parujemy piekarnik. Tym razem jednak na chlebie kładziemy kawałek folii aluminiowej aby skórka za bardzo się nie przypiekła. Zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C i pieczemy kolejne 20 minut.

7

Reszta czynności zależy od piekarnika. Każdy jest inny. Jeśli wyjęte z piekarnika chlebki przy lekkim stukaniu w spód wydają głuchy odgłos to wyjmujemy je na kratkę. Jeśli po tym czasie spód chlebów nie będzie jeszcze dopieczony, musimy dopiec je jeszcze kilka minut. Po upieczeniu chleb od razu wyjąć na kratkę, spryskać wierzch wodą, aby powstała chrupiąca skórka i studzić przykryty ściereczką.

P.S.

Ten chleb można zrobić również z ulubionymi ziarnami. Choć pszenny chleb bez dodatków, ale z własnym masełkiem lub smalcykiem smakuje najbardziej.

Smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Polecane przepisy

chleb mieszany na zakwasie ile zakwasu na 1 kg mąki

kibi87
kibi87
Pieczywo

Chleb mleczny na zakwasie

Pieczywo Chleb mleczny na zakwasie

Mięciutki z chrupiącą skórką, zdecydowanie lepszy niż z piekarni, musicie spr...

  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Chleby
  • Jajka

Odsłon: 69410

> 60 min >60 min
36
drNowak
drNowak
Śniadania

Chleb pszenny na zakwasie z makiem

Śniadania Chleb pszenny na zakwasie z makiem

Klasyczny chleb pszenny. Chleb ten przygotowuję na zakwasie i na mące chlebow...

  • Chleby

Odsłon: 992

> 60 min >60 min
3
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Pieczywo

Chleb na zakwasie i maślance

Pieczywo Chleb na zakwasie i maślance

Zachęcam do spróbowania chlebka na zakwasie i maślance, pieczonego w brytfanc...

  • Nabiał
  • Ciasta
  • Chleby

Odsłon: 10216

> 60 min >60 min
14

chleb na zakwasie mojej babci

monikanie
monikanie
Pieczywo

Chleb na zakwasie

Pieczywo Chleb na zakwasie

Naturalne składniki

  • Chleby

Odsłon: 135181

> 60 min >60 min
79
DoprawioneF
DoprawioneF
Pieczywo

Chleb wielozbożowy na zakwasie

Pieczywo Chleb wielozbożowy na zakwasie

Żaden chleb kupiony w sklepie nie dorówna smakiem temu, przygotowanemu w domo...

  • Chleby

Odsłon: 8125

> 60 min >60 min
10
DomoweTorty
DomoweTorty
Śniadania

Chleb bezglutenowy, gryczano-ryżowy na zakwasie

Śniadania Chleb bezglutenowy, gryczano-ryżowy na zakwasie

Nie jest tajemnicą, że najlepszy smakowo i jakościowo chleb, to ten – który u...

  • Bez glutenu
  • Dietetyczne
  • Ryż
  • Owoce
  • Chleby

Odsłon: 838

> 60 min >60 min
18

chleb na zakwasie

kibi87
kibi87
Pieczywo

Chleb mleczny na zakwasie

Pieczywo Chleb mleczny na zakwasie

Mięciutki z chrupiącą skórką, zdecydowanie lepszy niż z piekarni, musicie spr...

  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Chleby
  • Jajka

Odsłon: 69410

> 60 min >60 min
36
DoprawioneF
DoprawioneF
Pieczywo

Chleb wielozbożowy na zakwasie

Pieczywo Chleb wielozbożowy na zakwasie

Żaden chleb kupiony w sklepie nie dorówna smakiem temu, przygotowanemu w domo...

  • Chleby

Odsłon: 8125

> 60 min >60 min
10

Przepis dnia

SlodkiBlog
SlodkiBlog
Pieczywo

Chleb razowy na zakwasie

Pieczywo Chleb razowy na zakwasie

Pyszny mieszany chlebek na zakwasie z niewielkim dodatkiem drożdży

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Chleby

Odsłon: 5960

> 60 min >60 min
8

chleb pszenny pełnoziarnisty na zakwasie

kuchmariola63
kuchmariola63
Pieczywo

Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany ziarnem słonecznika.

Pieczywo Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany ziarnem słonecznika.

Polecam chleb pszenny ze słonecznikiem, prosty w przygotowaniu i zawsze upiec...

  • Ciasta
  • Chleby

Odsłon: 3114

> 60 min >60 min
12
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Pieczywo

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Pieczywo Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Domowe pieczywo to moja miłość. Tym razem smaczny i prosty chleb pełnoziarnisty.

  • Nabiał
  • Mleko
  • Chleby

Odsłon: 16902

do 60 min 60 min
31
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
kuchmariola63
kuchmariola63
Pieczywo

Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany ziarnem słonecznika.

Pieczywo Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany ziarnem słonecznika.

Polecam chleb pszenny ze słonecznikiem, prosty w przygotowaniu i zawsze upiec...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Ciasta
  • Chleby

Odsłon: 1585

> 60 min >60 min
8

ewa wachowicz pieczenie chleba na zakwasie

kibi87
kibi87
Pieczywo

Chleb mleczny na zakwasie

Pieczywo Chleb mleczny na zakwasie

Mięciutki z chrupiącą skórką, zdecydowanie lepszy niż z piekarni, musicie spr...

  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Chleby
  • Jajka

Odsłon: 69410

> 60 min >60 min
36
drNowak
drNowak
Śniadania

Chleb pszenny na zakwasie z makiem

Śniadania Chleb pszenny na zakwasie z makiem

Klasyczny chleb pszenny. Chleb ten przygotowuję na zakwasie i na mące chlebow...

  • Chleby

Odsłon: 992

> 60 min >60 min
3
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Pieczywo

Chleb na nocnym zakwasie

Pieczywo Chleb na nocnym zakwasie

Przepis pochodzi z grupy kulinarnej Domowa Piekarnia. Wypróbowałam i podaję d...

  • Makaron
  • Płatki
  • Makarony
  • Ciasta
  • Chleby

Odsłon: 7841

do 60 min 60 min
10

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

PaniMkuchniasmakowita
PaniMkuchniasmakowita
Desery

Deser lodowy | Lodowa ” bomba” o smaku Tiramisu.

Desery Deser lodowy | Lodowa ” bomba” o smaku Tiramisu.

Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...

  • Impreza
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Kremy
  • Nabiał
  • Mleko
  • Rolady
  • Ciasta

Odsłon: 4444

do 30 min 30 min
5
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
FoodSafari
FoodSafari
Desery

Owocowy deser lodowy gotowy w 30 sekund

Desery Owocowy deser lodowy gotowy w 30 sekund

Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...

  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Owoce
  • Nabiał

Odsłon: 100

do 15 min 15 min
2
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Annie Ka
Annie Ka
Desery

Sułtańskie roladki - przepis na turecki, budyniowy deser bez pieczenia

Desery Sułtańskie roladki - przepis na turecki, budyniowy deser bez pieczenia

Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!

  • Impreza
  • Komunia
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Orzechy
  • Rolady
  • Kremy
  • Jajka

Odsłon: 181

do 30 min 30 min
1
asia67
asia67
Dania główne

Kotlety z kapusty i pieczarek

Dania główne Kotlety z kapusty i pieczarek

pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...

  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Ciasta
  • Bułki
  • Jajka

Odsłon: 158

do 60 min 60 min
1
kuchmariola63
kuchmariola63
Dodatki

Pasztet wieprzowy.

Dodatki Pasztet wieprzowy.

Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Bułki
  • Pasztety
  • Jajka

Odsłon: 197

> 60 min >60 min
5
smaker
smaker
Dania główne

Kurczak w orzechowej panierce

Dania główne Kurczak w orzechowej panierce

Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...

  • Włoska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mięso
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Bułki
  • Jajka

Odsłon: 184

do 30 min 30 min
2

Inne przepisy autora

Sałatki

Sałatka pieczarkowa - mega prosta, mega smaczna i mega zdrowa

Dodatki

Może własna szyneczka konserwowa?

Desery

Marcepan – domowe słodycze

Przekąski

Rewelacyjne wędzone serki smakowe?

Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Sałatki

Sałatka pieczarkowa - mega prosta, mega smaczna i mega zdrowa

Sałatki Sałatka pieczarkowa - mega prosta, mega smaczna i mega zdrowa

Niewiele składników. Niewiele pracy. Duuuużo smaku… Raz spróbujecie i… zostan...

  • Wielkanoc
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Jajka

Odsłon: 9392

do 60 min 60 min
4

Przepis dnia

Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Dodatki

Może własna szyneczka konserwowa?

Dodatki Może własna szyneczka konserwowa?

Szynka konserwowa. Szczególnie taka z puszki… Dla wielu to wspomnienie świąt...

  • Polska
  • Dietetyczne
  • Makaron
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Makarony
  • Szynki

Odsłon: 3378

> 60 min >60 min
47
Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Desery

Marcepan – domowe słodycze

Desery Marcepan – domowe słodycze

Chcecie zrobić wrażenie na swojej wybrance? A może zrobić niespodziankę dziec...

  • Dietetyczne
  • Orzechy
  • Migdały
  • Płatki

Odsłon: 3220

do 60 min 60 min
11
Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Przekąski

Rewelacyjne wędzone serki smakowe?

Przekąski Rewelacyjne wędzone serki smakowe?

A dzisiaj, coś z zupełnie innej beczki… Może nie dosłownie, bo takie serki mo...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Włoska
  • Ukraińska
  • Makaron
  • Owoce
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Kiełbasy

Odsłon: 5356

> 60 min >60 min
5
Więcej przepisów
REKLAMA
Smaker

Przepisy Śniadania

Śniadania

Jajka po turecku

Śniadania

Owsianka z bananem i malinami

Śniadania

Oładki ze siadłego mleka

Śniadania

Jajecznica z warzywami

smaker
smaker
Śniadania

Jajka po turecku

Śniadania Jajka po turecku

Pyszny przepis na wyjątkowe śniadanie. Jajka po turecku to doskonała opcja dl...

  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Owoce
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Kremy
  • Chleby
  • Jajka

Odsłon: 139

do 15 min 15 min
2
iwona2305
iwona2305
Śniadania

Owsianka z bananem i malinami

Śniadania Owsianka z bananem i malinami

Pyszna, zdrowa i dająca siłę i energię na cały dzień owsianka z dodatkiem ban...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Walentynki
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Płatki
  • Owsianki

Odsłon: 95

do 15 min 15 min
4
Więcej przepisów

Ostatnio komentowane przepisy

PaniMkuchniasmakowita
PaniMkuchniasmakowita
Desery

Deser lodowy | Lodowa ” bomba” o smaku Tiramisu.

Desery Deser lodowy | Lodowa ” bomba” o smaku Tiramisu.

Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...

  • Impreza
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Kremy
  • Nabiał
  • Mleko
  • Rolady
  • Ciasta

Odsłon: 4444

do 30 min 30 min
5
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
FoodSafari
FoodSafari
Desery

Owocowy deser lodowy gotowy w 30 sekund

Desery Owocowy deser lodowy gotowy w 30 sekund

Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...

  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Owoce
  • Nabiał

Odsłon: 100

do 15 min 15 min
2
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Annie Ka
Annie Ka
Desery

Sułtańskie roladki - przepis na turecki, budyniowy deser bez pieczenia

Desery Sułtańskie roladki - przepis na turecki, budyniowy deser bez pieczenia

Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!

  • Impreza
  • Komunia
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Orzechy
  • Rolady
  • Kremy
  • Jajka

Odsłon: 181

do 30 min 30 min
1
asia67
asia67
Dania główne

Kotlety z kapusty i pieczarek

Dania główne Kotlety z kapusty i pieczarek

pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...

  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Ciasta
  • Bułki
  • Jajka

Odsłon: 158

do 60 min 60 min
1
kuchmariola63
kuchmariola63
Dodatki

Pasztet wieprzowy.

Dodatki Pasztet wieprzowy.

Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Bułki
  • Pasztety
  • Jajka

Odsłon: 197

> 60 min >60 min
5
smaker
smaker
Dania główne

Kurczak w orzechowej panierce

Dania główne Kurczak w orzechowej panierce

Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...

  • Włoska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mięso
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Bułki
  • Jajka

Odsłon: 184

do 30 min 30 min
2
REKLAMA
Smaker
Smaker
REKLAMA
Smaker
Śniadania
Smaker

Pszenny chleb na żytnim zakwasie

Autor:
Facet_w_kuchni
> 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • Składniki na zakwas:
  • zakwas żytni z lodówki
  • 230 g letniej wody
  • 230 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • .
  • Składniki na chleb:
  • 400 g zakwasu
  • 1200 g mąki pszennej typ 750 (plus na podsypanie)
  • 10 g drożdży świeżych (opcjonalnie)
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki oleju
  • 600 g letniej wody (ja używam maślanki lub serwatki)
  • trochę mąki pszennej razowej lub 1050
  • ulubione ziarna (opcjonalnie)
  • .
  • Ponadto potrzebujemy:
  • • papier do pieczenia
  • • kamień do pizzy, najlepiej szamotowy (opcjonalnie)
  • • łopatkę do pizzy (opcjonalnie)
  • • przesiewaczkę do mąki
  • • tzw. skrobkę do ciasta
  • • okrągłą miskę
  • • lub dwa koszyczki chlebowe ( można znaleźć w necie)
  • • mikser planetarny (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1

Sposób przygotowania zakwasu: Rano przed pieczeniem zakwas należy dokarmić. Szykujemy niepełną szklankę ciepłej wody (230 g) i mąkę. Wyjmujemy zakwas z lodówki, dokarmiamy wsypując mąkę i wlewając wodę, a następnie całość dość dokładnie mieszamy łyżką. Odstawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia. Potrwa to jakieś 5-6 godzin. Jeśli będzie gorące lato wyrośnie nam szybciej. Po kilku godzinach zakwas będzie chciał „wyjść” ze słoika. Z aktywnego zakwasu 3 łyżki przekładamy do czystego słoika, lekko kładziemy na wierzch pokrywkę i chowamy do lodówki na kolejny chleb. Nasz zakwas, z którego będziemy robić chleb teraz, odstawiamy ponownie, aby „nadrobił” zabraną mu właśnie ilość. Kiedy podrośnie bierzemy się za pieczenie chleba.

2

Jeśli robiliście swój pierwszy zakwas według mojego przepisu: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-zakwas-zytni-na-pszenny-chleb,183768,facet-w-kuchni.html i macie pełny słoik, to powyższe działania pomijacie.

3

Przed przygotowaniem samego chleba do słoika wlewamy naszą serwatkę lub maślankę. Możemy je też zmieszać. Najlepiej wlać 30 g więcej, bo część na pewno zostanie na ściankach słoika. Do niedużego garnka z wodą wstawiamy nasz słoik. Kiedy nasz płyn będzie miał temperaturę pokojową przystępujemy do przygotowania chleba. Jeśli używamy wody to możemy ostudzić, przegotowaną wcześniej w czajniku. Najpierw do słoika z maślanką (lub wodą) dodajemy 2 łyżeczki miodu i rozpuszczamy. Do miski (lub misy miksera) przekładamy zakwas, wkruszamy drożdże (opcjonalnie) i wlewamy ok. 100 g maślanki. Nasz zakwas zacznie już intensywniej pracować. Następnie wlewamy 4 łyżki oleju i wsypujemy, przesiewając, mąkę. Kolejnym krokiem jest wsypanie dwóch płaskich łyżek soli. Wtedy wlewamy resztę maślanki z miodem. Mieszamy mikserem planetarnym lub ręcznie w misce, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów naczynia. Może być konieczne dosypanie mąki. Wtedy robimy to po malutku i możemy dodać trochę mąki razowej lub typu 1050. Chleb będzie bardziej przyjazny dla naszego organizmu. Choć chleb z mąki 750 i tak będzie zdrowszy od tego kupionego w sklepie, który jest przeważnie robiony z typu 600 lub 650.

4

Wymieszane ciasto, przy pomocy skrobki, wyjmujemy na blat i intensywnie wygniatamy dłońmi, aż uzyskamy gładką strukturę ciasta. Kiedy mamy ten efekt, podsypujemy odrobiną mąki dno miski i formując z ciasta kulę, wkładamy ją do środka (naszej miski). Wierzch też przesypujemy odrobiną mąki, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 30 do 45 minut. Po tym czasie podsypujemy blat mąką, wyjmujemy ciasto i wygniatamy intensywnie. Następnie znów uformowane w kulę ciasto przekładamy do podsypanej mąką miski. Przykrywamy i odstawiamy. Tym razem na około 1,5 godziny. I znów podsypujemy blat mąką, wyjmujemy ciasto i wygniatamy intensywnie. Możemy najpierw pookładać ciasto pięścią, aby je odpowietrzyć. Kolejny raz uformowane w kulę ciasto przekładamy do podsypanej mąką miski. Przykrywamy i odstawiamy. Powtarzamy to jeszcze dwa razy. Za każdym wygniatając tak, aby ciasto dokładnie odpowietrzyć. Między jednym, a drugim zagniataniem mamy czas dla siebie. Kawka, herbatka, co kto woli…

5

Po ostatnim leżakowaniu ciasto szykujemy do pieczenia. Kładziemy na blacie łopatkę do pizzy, na której rozkładamy papier do pieczenia. Posypujemy go delikatnie mąką. Jeśli robimy okrągły chleb, wyrabiamy ponownie, wkładamy do misy posypanej mąką, kładziemy na papierze do pieczenia. Jeśli robimy dwa długie, to na papierze do pieczenia stawiamy dwa koszyczki, posypujemy mąką, a następnie dzielimy ciasto na dwie części. Każdą z nich wyrabiamy, w końcowym etapie formując długie walce. Te wkładamy do koszyczków i posypujemy mąką. Niezależnie od wersji, przykrywamy je ściereczką. W piekarniku, na ruszcie, kładziemy kamień do pizzy i włączamy piekarnik na 150 stopni C, grzanie od dołu. Kiedy piekarnik osiągnie żądaną temperaturę, przełączamy na grzanie góra-dół, na 230 stopni C. Wtedy też odwracamy do góry dnem nasze koszyczki (lub miskę) wyjmujemy ciasto chlebowe bezpośrednio na papier do pieczenia i pozostawiamy przykryte ściereczką dopóki nie nagrzeje się piekarnik. Jeśli nie dysponujemy kamieniem do pizzy chleb można upiec na blasze. Wtedy etap wygrzewania piekarnika z kamieniem od dołu można pominąć.

6

Teraz przystępujemy do pieczenia chleba. Otwieramy piekarnik i wysuwamy ruszt z kamieniem. Chleb nacinamy w kilku miejscach. Poprzecznie, choć nieco pod skosem, jeśli pieczemy długie bochenki albo na krzyż jeżeli pieczemy okrągły. Ma to zapobiec późniejszemu odchodzeniu skórki od chleba. Przenosimy go nad kamień i delikatnie zsuwamy wraz z papierem do pieczenia. Nie kładziemy chleba bezpośrednio na kamieniu. Wsuwamy ruszt z naszym chlebem i kilkukrotnie „psikamy” wodą z rozpylacza do kwiatków. Zamykamy piekarnik, ustawiamy pieczenie „góra-dół” i czas na 25 minut. Następnie ponownie zaparowujemy piekarnik, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie znów parujemy piekarnik. Tym razem jednak na chlebie kładziemy kawałek folii aluminiowej aby skórka za bardzo się nie przypiekła. Zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C i pieczemy kolejne 20 minut.

7

Reszta czynności zależy od piekarnika. Każdy jest inny. Jeśli wyjęte z piekarnika chlebki przy lekkim stukaniu w spód wydają głuchy odgłos to wyjmujemy je na kratkę. Jeśli po tym czasie spód chlebów nie będzie jeszcze dopieczony, musimy dopiec je jeszcze kilka minut. Po upieczeniu chleb od razu wyjąć na kratkę, spryskać wierzch wodą, aby powstała chrupiąca skórka i studzić przykryty ściereczką. P.S. Ten chleb można zrobić również z ulubionymi ziarnami. Choć pszenny chleb bez dodatków, ale z własnym masełkiem lub smalcykiem smakuje najbardziej. Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajeczica
  • Omlet na słodko
  • Owsianka
  • Hummus
  • Chleb razowy
  • Tosty francuskie
  • Pasty kanapkowe
  • Kanapki
  • Bułeczki drożdżowe
  • Obiady
  • Krokiety
  • Kluski śląskie
  • Schab ze śliwką
  • Bigos
  • Szynka pieczona
  • Ryba po grecku
  • Kopytka
  • Racuchy
  • Placki ziemniaczane
  • Zupy
  • Krem z brokułów
  • Kapuśniak
  • Rosół drobiowy
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa kalafiorowa
  • Zupa cebulowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Sałatki
  • Sałatka śledziowa
  • Salatka z pora
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka rybna
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z tuńczykiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Sałatka grecka
  • Sałatka gyros
  • Ciasta
  • Ciasto marchewkowe
  • Ciasto czekoladowe
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Sernik
  • Makowiec
  • Piernik dojrzewający
  • Tiramisu
  • Tort bezowy
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z bekonem
  • Risotto ze szpinakiem
  • Ryż z warzywami
  • Sałatki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Żurek
  • Pasztet drobiowy
  • Kurczak faszerowany
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Tarta na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Twarożek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Sałatka rzodkiewkowa
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Grzyby marynowane
  • Grzyby w occie
  • Ogórki kiszone
  • Powidła śliwkowe
  • Dżem truskawkowy
  • Ćwikła z chrzanem
  • Mus jabłkowy
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron ze szpinakiem
  • Makaron z tuńczykiem
  • Makaron z serem
  • Makaron z kurczakiem
  • Spaghetti bolognese
  • Spaghetti carbonara
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka ryżowa
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Pizza domowa
  • Fasolka po bretońsku
  • Śledzie w śmietanie
  • Zobacz więcej

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Polecamy

  • Prognoza pogody
  • Program TV
  • Pomponik
  • Lotto
  • Dieta dukana
  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2022 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Pieczywo
    • Wędliny
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze
    • Ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Mamy 10 lat
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Inspiracje
  • E-booki