Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuchy drożdżowe z truskawkami to słodkie śniadanie, lekki obiad lub pyszny deser. Wychodzą pulchne i rozpływają się w ustach. Dodatek owoców sprawia, że takie placuszki są idealną przekąską podczas wiosny i lata. Wypróbuj ten prosty przepis na racuchy, a smak na pewno cię zachwyci!
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 105
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 65
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 213
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 105
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 65
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 213
Składniki
Przygotuj głęboką miskę. Z 260 gramów mąki odsyp 60 gramów. Do naczynia wlej ciepłe mleko, dodaj drożdże, cukier i 60 gramów mąki. Całość pomieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji - powstanie zaczyn drożdżowy. Przykryj płócienną ściereczką i odłóż miskę w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Zaczyn powinien pracować i urosnąć.
Po tym czasie do zaczynu wbij jajko i wsyp pozostałą mąkę. Dopraw też szczyptą soli. Wymieszaj masę i wyrabiaj delikatnie przez 3 minuty. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
Pokrój truskawki na plasterki. Następnie rozgrzej dobrze olej na patelni, ale smaż na średnim palniku (żeby racuchy się szybko nie spaliły). Łyżką nakładaj ciasto na patelnię - na jeden racuch wystarczy porządna porcja nabrana łyżką. Na wierzchu placków układaj plasterki owoców. Smaż do zarumienienia się z obu stron (wystarczy kilka minut).
Racuchy drożdżowe z truskawkami są wyrośnięte i zarumienione. Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem, udekoruj truskawkami (lub np. borówkami) i świeżymi listkami mięty. Takie placuszki pięknie pachną i jeszcze lepiej smakują!