Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty jak biszkopt omlet z salami i serem.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 940
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 533
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 940
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 533
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić je z dodatkiem soli na sztywną pianę.
Do białek dodać żółtka i dokładnie ubić je razem.
Do ubitych jajek dodać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Aby ułatwić sobie zadanie, mąkę można przesiać przez sitko.
Na patelni rozgrzać olej i ułożyć na niej plastry salami. Ja użyłam salami w obsypce cebulowej.
Na salami ułożyć plastry sera.
Następnie na patelnię wylać przygotowane w trzech pierwszych etapach ciasto na omlet i smażyć, najlepiej pod przykryciem, przez około 7 minut. Płyta grzewcza powinna być ustawiona na średnim poziomie, aby omlet się nie przypalił, lecz powoli ścinał. Po tym czasie można omlet, za pomocą szerokiej łopatki, przewrócić na drugą stronę. Dosmażać do ścięcia, czyli przez około 2 minuty.