Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić omleta z truskawkami? To nic skomplikowanego! Polecamy wypróbować przepis na Kaiserschmarrn, czyli puszysty placek porwany na kawałki w trakcie smażenia. To klasyczne danie kuchni austriackiej, którym można zajadać się nie tylko na śniadanie.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117893
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8309
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3088
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2028
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1498
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117893
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8309
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3088
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2028
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1498
Składniki
Na początku przygotuj mus truskawkowy, z którym podasz omlet cesarski. 30 dag truskawek umyj. Pozbądź się szypułek, przełóż owoce do miski i posyp 1,5 łyżeczki cukru. Rozgnieć je dokładnie widelcem lub delikatnie zblenduj. Włóż do lodówki (lub zamrażarki) na czas przygotowania omleta. Mus powinien być dobrze schłodzony.
Zabierz się za przyrządzanie omleta. Wyjmij głęboką miskę. Wsyp do niej mąkę, wlej mleko i trzepaczką połącz ze sobą oba składniki do uzyskania gładkiej masy. Do miski wbij żółtka (białka zachowaj na później!), wsyp cukier i ponownie wszystko ze sobą wymieszaj.
W osobnym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli. Powinna powstać sztywna piana. Przełóż ją delikatnie do masy z żółtkami i ostrożnie przemieszaj łyżką do połączenia składników.
Wyjmij patelnię. Rozgrzej ją i rozpuść na niej masło. Gdy na powierzchni wytworzy się piana, zdejmij ją (aby powstało masło klarowane). Masło rozprowadź po całej patelni i wlej na nią puszystą masę na omlet. Wyrównaj.
Smaż na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut. Następnie, silikonową łopatką, kawałek po kawałku przewracaj ciasto omletowe na drugą stronę (ma się porozrywać). Gdy wszystkie fragmenty będą już odwrócone, smaż jeszcze ok. 2 minut. Potem, jeśli kawałki omleta są wciąż duże, podziel je na jeszcze mniejsze części. Sprawdź, czy wszystkie są wypieczone - jeśli tak, przełóż je na talerz.
Omlet posyp cukrem pudrem, udekoruj kawałkami świeżych truskawek. Podawaj z wcześniej przygotowanym musem truskawkowym. Do omletu cesarskiego z truskawkami sprawdzą się też: mięta, bita śmietana, inne owoce, miód, gęsty jogurt naturalny czy serek waniliowy. Smacznego!