Śniadania Przepis na:
Pół kilograma pieczarek obrałam i pokroiłam w plasterki. Usmażyłam na niewielkiej ilości oleju razem z posiekaną cebulą. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
W miseczce ubiłam pianę z białek 4 jajek ze szczyptą soli. Kiedy piana była sztywna, dodałam 4 żółtka, 4 łyżki mąki, 4 łyżki mleka, sól i delikatnie wymieszałam, aby składniki się połączyły. Masę wylałam na gotowe, ale nadal smażące się pieczarki. Przykryłam patelnię pokrywką. Kiedy masa na górze zaczęła się delikatnie ścinać, za pomocą talerza przewróciłam omlet na drugą stronę. Omlet należy przewracać delikatnie, aby nie stracił puszystości. Posypałam garścią startej goudy, przykryłam pokrywką, aby ser się rozpuścił. Smażyłam około 2 minut. Gotowe.
Z podanych składników wychodzi omlet na 2 osoby.
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

anesia35 29 lipca 2013Zgłoś do usunięcia
Zrobiłam i pychotka...;)2 Kto głosował? | Odpowiedz

szczotka_od_kija 19 lipca 2013Zgłoś do usunięcia
Jak zawsze- uwielbiam:)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 17 lipca 2013Zgłoś do usunięcia
Jest już późno, wróciłam głodna z pracy, zaglądam na nowe dania na smakerze i widzę Twój omlet... to jest znęcanie się nade mną, tylko pociągam nosem, bo tak mi pachnie.Ale...jutro kupię pieczarki i pojutrze zrobię sobie ucztę na lunch :))
5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewcik 17 lipca 2013Zgłoś do usunięcia
Pycha!!!2 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 17 lipca 2013Zgłoś do usunięcia
wygląda bardzo puszyście i smacznie. Chętnie wypróbuję. :)2 Kto głosował? | Odpowiedz