Do góry

Śniadania Przepis na:

Puszysty omlet z pieczarkami

Przepis dnia 2013-07-19
Puszysty omlet z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 7224

Dodano:

Odsłon: 10822

Wspaniałe śniadanie!

Składniki

  • Pieczarki
  • cebula
  • jajka
  • mąka
  • Mleko
  • żółty ser starty
1-2 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Puszysty omlet z pieczarkami

Przygotowanie

  1. Pół kilograma pieczarek obrałam i pokroiłam w plasterki. Usmażyłam na niewielkiej ilości oleju razem z posiekaną cebulą. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

  2. W miseczce ubiłam pianę z białek 4 jajek ze szczyptą soli. Kiedy piana była sztywna, dodałam 4 żółtka, 4 łyżki mąki, 4 łyżki mleka, sól i delikatnie wymieszałam, aby składniki się połączyły. Masę wylałam na gotowe, ale nadal smażące się pieczarki. Przykryłam patelnię pokrywką. Kiedy masa na górze zaczęła się delikatnie ścinać, za pomocą talerza przewróciłam omlet na drugą stronę. Omlet należy przewracać delikatnie, aby nie stracił puszystości. Posypałam garścią startej goudy, przykryłam pokrywką, aby ser się rozpuścił. Smażyłam około 2 minut. Gotowe.
    Z podanych składników wychodzi omlet na 2 osoby.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 17 lipca 2013 Jest już późno, wróciłam głodna z pracy, zaglądam na nowe dania na smakerze i widzę Twój omlet... to jest znęcanie się nade mną, tylko pociągam nosem, bo tak mi pachnie.
Ale...jutro kupię pieczarki i pojutrze zrobię sobie ucztę na lunch :))

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 17 lipca 2013 wygląda bardzo puszyście i smacznie. Chętnie wypróbuję. :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń