Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztety piekę od wielu lat, ale ostatnio zaprzestałam z tego powodu, że przestały mi smakować. W zamrażarce był jednak kawałek skóry wieprzowej, który zawsze dobrze jest użyć właśnie na pasztet, a wątróbka pozostała z obiadu poprzedniego dnia też byłaby zużyta, więc dlaczego nie pasztet z kurczaka? Ten przepis najlepiej opisać w ten sposób: łagodny w smaku, puszysty i rozpuszcza się w ustach. Bardzo zrównoważona proporcja wątróbki, mięsa i skórki wieprzowej, której wcale nie czuć.
3 garnki, blacha do pieczenia, deska i nóż do krojenia, szybkowar ( opcjonalnie), maszynka do mielenia mięsa
Składniki
Zagotować 2,5 l wody, do której wrzucamy oczyszczonego kurczaka pokrojonego na ćwiartki. Gotujemy przez chwilę, aby wypłynęły szumowiny.
Kiedy szumowiny wypłyną, wyjmujemy kurczaka do miski, przecedzamy wywar do drugiego garnka, w którym będziemy gotować lub do szybkowaru. Ja użyłam szybkowaru. Do wody wkładamy z powrotem kurczaka, dodajemy trochę lubczyku, liść laurowy oraz ziele angielskie, szybkowar zakrywamy i ustawiamy na 30 minut. Jeśli gotujemy w garnku, do tego samego garnka co kurczak wrzucamy obrane warzywa: pietruszkę, marchewkę, umyty seler i gotujemy do miękkości. Jeśli używamy szybkowaru, ujmujemy wywaru i osobno gotujemy warzywa. W drugim garnku gotujemy skórę wieprzową pod przykryciem aż będzie miękka. Wywar można użyć do krupniku lub kapuśniaku.
Kiedy warzywa, skóra i kurczak są ugotowane, wyjmujemy je z wywaru do miski. Ja zostawiłam marchew w rosole, a do pasztetu użyłam tylko pietruszkę i seler. Ujmujemy znowu wywaru do namoczenia bułki.Wszystkie składniki mielemy 2 razy przez maszynkę: obranego z kości kurczaka, skórę, 2 ząbki czosnku, wątróbki drobiowe, a rozmoczoną bułkę mielemy podczas drugiego razu. Lekko ją wyciskamy.
Do mielonego mięsa dodajemy przyprawy: pieprz, sól, majeranek, paprykę, łyżkę pasty ajika i dokładnie mieszamy.
Dodajemy jajko oraz 3 łyżki oleju kujawskiego i znów dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy zieloną pietruszkę i dokładnie mieszamy.
Blachę do pieczenia smarujemy olejem, wysypujemy bułką tartą.
Przekładamy masę mięsną do blachy wygładzając powierzchnię i dociskając lekko, by nie było wolnych przestrzeni.
Pasztet smarujemy na powierzchni olejem, posypujemy bułką tartą,a następnie 3 obrane ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki, które rzucamy na powierzchnię pasztetu.
Pasztet pieczemy około godziny na funkcji tylko góra w temperaturze 180 stopni Celsjusza z tego względu, że mięso jest gotowane i nie ma ryzyka, że nie będzie upieczone. Kiedy powierzchnia będzie zrumieniona dobrze, pasztet jest już upieczony. Po upieczeniu studzimy pasztet i przechowujemy w lodówce. Ja zamrażam 3/4 pasztetu i odmrażam, kiedy potrzebuję. Pasztet z tego przepisu jest naprawdę łagodny i zrównoważony w smaku mimo wielu przypraw. Podaje się z chlebem na śniadanie, kolację lub do pracy na kanapkę.