Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie danie ze składnników dostępnych w każdej lodówce.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3754
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3806
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 380
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 699
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3754
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3806
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 380
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 699
Składniki
Pytt i panna to tradycja szwedzkiej kuchni. Bardzo smaczna tradycja :) To łatwe w przygotowaniu, szybkie w przyrządzaniu i proste "składnikowo" pożywne śniadanie. Do przyrządzenia typowo szwedzkiej pytt i panny dla dwóch osób potrzebujemy: 1. Dwa ziemniaki 2. Jedną cebulę 3. Dwie frankfurterki ( możecie użyć dowolnego wyrobu wędliniarskiego np. boczku, parówek, szynki, kiełbaski) 4. Dwa jajka ( sadzone na maśle, posypane świeżym szczypiorkiem) 5. Ulubione przyprawy ( w moim przypadku będzie to sól, pieprz ziołowy, tymianek i papryka słodka, ale wy możecie użyć dosłownie WSZYSTKIEGO, w przypadku tego dania, nie ma "niedopasowanych" przypraw ) Przygotowanie potrawy nie powinno zająć Wam dłużej niż 30 minut , a to co zastaniecie przy talerzach z pewnością sprawi, że potrawa zagości w Waszym menu na dłużej.
Przygotowanie: 1. Ziemniaki, cebulę i kiełbaski kroimy w bardzo drobną kostkę. 2. Rozgrzewamy olej i na patelni podsmażamy kolejno : ziemniaki (5-8 minut) , frankfurterki (kolejne 5 minut) i cebulę ( jeszcze 2 minutki) . 3. Sowicie posypujemy całość przyprawami i dokładnie mieszamy. 4. Smażymy na maśle jajko sadzone i..... gotowe :) Na talerzu podajemy naszą pytt i pannę, na wierzch dania nakładamy jajko sadzone, całość posypujemy szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem i....smakujemy :)