Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczniejsze od kupnych bułek, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, aromatyczne, bardzo łatwe do zrobienia. Polecam
Polecam. Pomidor, ogórek małosolny i jest pysznie.
Odsłon: 86
Aromatyczne i soczyste kawałki kurczaka pieczone z dodatkiem warzyw. Smaczny...
Odsłon: 70
Dzisiaj wątróbka drobiowa w innym nieco wydaniu. Przepis ze starego zeszytu m...
Odsłon: 62
Wszystko zapakowane do słoiczków dzisiaj przyda się później. Polecam.
Odsłon: 438
Najlepsze, bo tradycyjne, robione tak samo jak robiła babcia. Są smaczne, szy...
Odsłon: 1071
Polecam. Pomidor, ogórek małosolny i jest pysznie.
Odsłon: 86
Aromatyczne i soczyste kawałki kurczaka pieczone z dodatkiem warzyw. Smaczny...
Odsłon: 70
Dzisiaj wątróbka drobiowa w innym nieco wydaniu. Przepis ze starego zeszytu m...
Odsłon: 62
Wszystko zapakowane do słoiczków dzisiaj przyda się później. Polecam.
Odsłon: 438
Najlepsze, bo tradycyjne, robione tak samo jak robiła babcia. Są smaczne, szy...
Odsłon: 1071
Składniki
Drożdże rozprowadzić w 4 łyżeczkach wody. Do miski wsypać mąki, sól, słonecznik (4 łyżki) i wlać drożdże. Dolać olej i stopniowo wodę. Zagnieść ciasto, które delikatnie może kleić się do rąk. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 - 45 minut.
Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie, następnie uformować je w prostokąt (dla ułatwienia ręce i blat można posmarować delikatnie olejem). Ciasto podzielić na 9 porcji, każdą obtoczyć w ziarnach słonecznika i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.
Bułki przykryć ręcznikiem odstawić na 30 minut do wyrastania.
Na spód piekarnika wstawić naczynie żaroodporne lub blachę z wodą (dzięki parze bułki będą chrupiące). Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 20 minut. Bułki wystudzić na kratce. Smacznego!