Do góry

Śniadania Przepis na:

Razowe bułki ze słonecznikiem

Razowe bułki ze słonecznikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 10908

Dodano:

Odsłon: 12735

Smaczniejsze od kupnych bułek, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, aromatyczne, bardzo łatwe do zrobienia. Polecam

Składniki

  • mąka pszenna 1,5 szkl.
  • mąka pszenna razowa 1,5 szkl.
  • sól 1 łyżeczka
  • woda letnia ok. 1,5 szkl.
  • drożdże 1,5 dag
  • olej roślinny 3 łyżki
  • ziarna słonecznika 4 łyżki + ok. 0,5 szkl. do obtoczenia
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Razowe bułki ze słonecznikiem

Przygotowanie

  1. Drożdże rozprowadzić w 4 łyżeczkach wody. Do miski wsypać mąki, sól, słonecznik (4 łyżki) i wlać drożdże. Dolać olej i stopniowo wodę. Zagnieść ciasto, które delikatnie może kleić się do rąk.
    Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 - 45 minut.

  2. Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie, następnie uformować je w prostokąt (dla ułatwienia ręce i blat można posmarować delikatnie olejem). Ciasto podzielić na 9 porcji, każdą obtoczyć w ziarnach słonecznika i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.

  3. Bułki przykryć ręcznikiem odstawić na 30 minut do wyrastania.

  4. Na spód piekarnika wstawić naczynie żaroodporne lub blachę z wodą (dzięki parze bułki będą chrupiące). Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 20 minut. Bułki wystudzić na kratce. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ali911 02 października 2015 Witam czy do bułek drożdże mają być świeże czy suszone z góry dzięki za odpowiedzi Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń