Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczniejsze od kupnych bułek, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, aromatyczne, bardzo łatwe do zrobienia. Polecam
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 201
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3988
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 362
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 939
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 201
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3988
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 362
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 939
Składniki
Drożdże rozprowadzić w 4 łyżeczkach wody. Do miski wsypać mąki, sól, słonecznik (4 łyżki) i wlać drożdże. Dolać olej i stopniowo wodę. Zagnieść ciasto, które delikatnie może kleić się do rąk. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 - 45 minut.
Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie, następnie uformować je w prostokąt (dla ułatwienia ręce i blat można posmarować delikatnie olejem). Ciasto podzielić na 9 porcji, każdą obtoczyć w ziarnach słonecznika i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.
Bułki przykryć ręcznikiem odstawić na 30 minut do wyrastania.
Na spód piekarnika wstawić naczynie żaroodporne lub blachę z wodą (dzięki parze bułki będą chrupiące). Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 20 minut. Bułki wystudzić na kratce. Smacznego!