Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeszcze macie czas by zrzucić kilka kilogramów. Rolada szpinakowa z łososiem to jedno z wielu dań, którymi raczy się moja żona na diecie.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Składniki
Najpierw musimy wykonać szpinakowy "biszkopt" na naszą roladę. Smażymy mrożony szpinak na łyżce masła aż odparuje nadmiar wody. Szpinak można użyć świeży ale wtedy należy go usmażyć więcej i dobrze przed tym posiekać. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy masa wystygnie dodajemy żółtka 4 jaj, które musimy ze szpinakiem dokładnie rozmieszać. Z białek ubijamy sztywną pianę dodając szczyptę soli i delikatnie mieszamy ją ze szpinakiem.
Dużą blachę z piekarnika musimy wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładamy na blachę ciasto tak by utworzyło spory prostokąt. Pieczemy ciasto w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut na środkowej półce. W tym czasie przygotowujemy nadzienie naszej rolady.
Serek (Prezident, Bieluch lub podobny) przekładamy do większej miski i mieszamy z posiekanym drobno koperkiem. Przeciśnięty przez praskę czosnek zaostrzy smak nadzienia. Wystarczy już tylko ser doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem by był gotowy do wypełnienia rolady.
Gotowe i przestudzone ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy razem z nią w rulon. Gdy wystygnie rozwijamy ciasto, smarujemy całość masą serową. Rozkładamy na wierzch kawałki wędzonego łososia i zwijamy w roladę. Tak przygotowane danie musi jeszcze się schłodzić by łatwiej je można było kroić w plastry. Owijamy roladę w folię aluminiowa i odkładamy do lodówki na pół godziny. Lekkie danie na kolacje bądź pierwsze śniadanie, dietetyczne, a całkiem dobre. Link do innych dietetycznych potraw pasujących do diety Vitalia pod wpisem