Do góry

Śniadania Przepis na:

Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 3767

Dodano:

Odsłon: 40831

Jeszcze macie czas by zrzucić kilka kilogramów. Rolada szpinakowa z łososiem to jedno z wielu dań, którymi raczy się moja żona na diecie.

Składniki

  • szpinak świeży lub mrożony - 45 dag
  • jajka - 4 sztuki
  • masło - 1 łyżka
  • serek śmietankowy - 35 dag
  • koperek - pół pęczku
  • łosoś wędzony - 150 g
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw musimy wykonać szpinakowy "biszkopt" na naszą roladę. Smażymy mrożony szpinak na łyżce masła aż odparuje nadmiar wody. Szpinak można użyć świeży ale wtedy należy go usmażyć więcej i dobrze przed tym posiekać. Doprawiamy solą i pieprzem.

  2. Gdy masa wystygnie dodajemy żółtka 4 jaj, które musimy ze szpinakiem dokładnie rozmieszać. Z białek ubijamy sztywną pianę dodając szczyptę soli i delikatnie mieszamy ją ze szpinakiem.

  3. Dużą blachę z piekarnika musimy wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładamy na blachę ciasto tak by utworzyło spory prostokąt. Pieczemy ciasto w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut na środkowej półce. W tym czasie przygotowujemy nadzienie naszej rolady.

  4. Serek (Prezident, Bieluch lub podobny) przekładamy do większej miski i mieszamy z posiekanym drobno koperkiem. Przeciśnięty przez praskę czosnek zaostrzy smak nadzienia. Wystarczy już tylko ser doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem by był gotowy do wypełnienia rolady.

  5. Gotowe i przestudzone ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy razem z nią w rulon. Gdy wystygnie rozwijamy ciasto, smarujemy całość masą serową. Rozkładamy na wierzch kawałki wędzonego łososia i zwijamy w roladę. Tak przygotowane danie musi jeszcze się schłodzić by łatwiej je można było kroić w plastry. Owijamy roladę w folię aluminiowa i odkładamy do lodówki na pół godziny. Lekkie danie na kolacje bądź pierwsze śniadanie, dietetyczne, a całkiem dobre.

    Link do innych dietetycznych potraw pasujących do diety Vitalia pod wpisem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewciap 10 lutego 2014 Robiłam wczoraj :) Przepyszne, lekkie, mmmm

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kacper1970 19 czerwca 2013 Szpinak, łosoś świetne połączenie. Rolada wyszła rewelacyjnie :D

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

StrawberryHimmel 19 czerwca 2013 bardzo pyszne te roladki, ja używam serka Allmette:)a teraz jest nowość w sklepach serek z piątnicy śmietankowy z łososiem

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maxymil 18 czerwca 2013 Rewelacja kradne do ulubionych i dziękuje.

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń