Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to nasz ulubiony ser podpuszczkowy, ponieważ można go jeść w różnych fazach dojrzewania i w różnych wariacjach smakowych. Przepis na ser Koryciński nie wymaga od nas specjalnego sprzętu, ani dojrzewalni. Można go przechowywać w lodówce.
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 179
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 537
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 88
Polecam.
Odsłon: 634
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 942
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 179
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 537
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 88
Polecam.
Odsłon: 634
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 942
Składniki
Wyjmij zsiadłe mleko lub kwaśną śmietanę z lodówki. Zanim dodasz ją do mleka powinna mieć temperaturę pokojową.
Przelej mleko do garnka. jeżeli używasz mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze, zanim przystąpisz do podgrzewania mleka dodaj do niego 1 g chlorku wapnia rozpuszczonego w niechlorowanej wodzie. Dokładnie wymieszaj.
Podgrzej mleko do 36 – 38°C ciągle mieszając, aby go nie przypalić.
Dodaj zsiadłe mleko lub kwaśną śmietanę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Dodaj rozcieńczoną w wodzie podpuszczkę. Mieszaj delikatnie przez 1 minutę, tak aby podpuszczka równomiernie rozprzestrzeniła się w mleku. Odstaw na ok 30 minut.
Na tym etapie możesz dodać przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
Sprawdź złom. Jeżeli skrzep osiągnął odpowiednią konsystencję potnij go na równe sześciany o szerokości ok 1 – 2 cm.
Delikatnie przełóż masę serową do sitka.
Pozostaw do ocieknięcia przez 24 godziny w temperaturze pokojowej ok 18°C. Odwracaj co kilka godzin.
Natrzyj ser solą: - natrzyj najpierw jedną część sera połową soli, poczekaj aż się rozpuści i trochę wsiąknie w ser. - odwróć i natrzyj druga stronę resztą soli. Poczekaj aż się rozpuści i wsiąknie. - przełóż ser do sika
Pozostaw do obeschnięcia przez ok 24 godziny w temperaturze (o ile jest to możliwe) ok 15°C.
Gotowe!