Do góry

Śniadania Przepis na:

Ser à la Koryciński

Ser à la Koryciński

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 68

Dodano:

Odsłon: 1944

Jest to nasz ulubiony ser podpuszczkowy, ponieważ można go jeść w różnych fazach dojrzewania i w różnych wariacjach smakowych. Przepis na ser Koryciński nie wymaga od nas specjalnego sprzętu, ani dojrzewalni. Można go przechowywać w lodówce.

Składniki

  • 2 l mleka „od krowy” / lub mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze
  • 1 g chlorku wapnia rozcieńczonego w 50 ml niechlorowanej wody w przypadku mleka pasteryzowanego
  • 25 – 50 ml zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietanki z żywymi kulturami bakterii lub bakterii starterowych mezofilnych
  • podpuszczka zgodnie z zaleceniami producenta lub próbą podpuszczki (w formie płynnej ok. 4 kropel na 1 l mleka)
  • 50 ml niechlorowanej wody lub uprzednio zagotowanej i wystudzonej
  • 10 – 15 gram soli niejodowanej
  • przyprawy – opcjonalnie
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wyjmij zsiadłe mleko lub kwaśną śmietanę z lodówki. Zanim dodasz ją do mleka powinna mieć temperaturę pokojową.

  2. Przelej mleko do garnka. jeżeli używasz mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze, zanim przystąpisz do podgrzewania mleka dodaj do niego 1 g chlorku wapnia rozpuszczonego w niechlorowanej wodzie. Dokładnie wymieszaj.

  3. Podgrzej mleko do 36 – 38°C ciągle mieszając, aby go nie przypalić.

  4. Dodaj zsiadłe mleko lub kwaśną śmietanę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.

  5. Dodaj rozcieńczoną w wodzie podpuszczkę. Mieszaj delikatnie przez 1 minutę, tak aby podpuszczka równomiernie rozprzestrzeniła się w mleku. Odstaw na ok 30 minut.

  6. Na tym etapie możesz dodać przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

  7. Sprawdź złom. Jeżeli skrzep osiągnął odpowiednią konsystencję potnij go na równe sześciany o szerokości ok 1 – 2 cm.

  8. Delikatnie przełóż masę serową do sitka.

  9. Pozostaw do ocieknięcia przez 24 godziny w temperaturze pokojowej ok 18°C. Odwracaj co kilka godzin.

  10. Natrzyj ser solą:
    - natrzyj najpierw jedną część sera połową soli, poczekaj aż się rozpuści i trochę wsiąknie w ser.
    - odwróć i natrzyj druga stronę resztą soli. Poczekaj aż się rozpuści i wsiąknie.
    - przełóż ser do sika

  11. Pozostaw do obeschnięcia przez ok 24 godziny w temperaturze (o ile jest to możliwe) ok 15°C.

  12. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń