Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie serki smakowe do smarowania? Prosty sposób jak je przygotować z ... jogurtu.
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1028
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 513
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 581
Ziemniaki po bacowsku to proste danie, które jest jednocześnie niezwykle pysz...
Odsłon: 4419
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 139
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 6015
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1028
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 513
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 581
Ziemniaki po bacowsku to proste danie, które jest jednocześnie niezwykle pysz...
Odsłon: 4419
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 139
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 6015
Składniki
Jogurt mieszamy z przyprawami lub ulubionymi dodatkami. Próbowaliśmy już czosnku, chrzanu i przyprawy z suszonych pomidorów z czosnkiem. Na miskę nakładamy sitko. Na sitku rozkładamy gazę lub tetrę. Wylewamy jogurt. Zbieramy końce gazy i z pomocą gumki recepturki ściskamy jogurt. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie dociskamy jogurt opuszczając recepturkę niżej.
Zostawiamy na kolejne 12 godzin. W zależności od czasu odsączania (pamiętając o obniżaniu recepturki co 12 godzin) twarożek będzie miał twardszą konsystencję. Po dobie będzie delikatny i powinien popuszczać wodę podczas przechowywania. Ten na zdjęciu jest przetrzymany dwie doby. Jest spójny, nie puszcza wody podczas przechowywania.
Po trzech dobach można z niego formować małe kulki, obtaczać w ziołach i zalać oliwą. Zamkniety słoik z tak przygotowanym serkiem można przechowywać w lodówce około 5 tygodni. Zapraszamy na nasz blog kulinarny po inne proste przepisy na domowe jedzenie. Link pod wpisem.