Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie serki smakowe do smarowania? Prosty sposób jak je przygotować z ... jogurtu.
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 694
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 409
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13312
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 542
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 694
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 409
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13312
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 542
Składniki
Jogurt mieszamy z przyprawami lub ulubionymi dodatkami. Próbowaliśmy już czosnku, chrzanu i przyprawy z suszonych pomidorów z czosnkiem. Na miskę nakładamy sitko. Na sitku rozkładamy gazę lub tetrę. Wylewamy jogurt. Zbieramy końce gazy i z pomocą gumki recepturki ściskamy jogurt. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie dociskamy jogurt opuszczając recepturkę niżej.
Zostawiamy na kolejne 12 godzin. W zależności od czasu odsączania (pamiętając o obniżaniu recepturki co 12 godzin) twarożek będzie miał twardszą konsystencję. Po dobie będzie delikatny i powinien popuszczać wodę podczas przechowywania. Ten na zdjęciu jest przetrzymany dwie doby. Jest spójny, nie puszcza wody podczas przechowywania.
Po trzech dobach można z niego formować małe kulki, obtaczać w ziołach i zalać oliwą. Zamkniety słoik z tak przygotowanym serkiem można przechowywać w lodówce około 5 tygodni. Zapraszamy na nasz blog kulinarny po inne proste przepisy na domowe jedzenie. Link pod wpisem.