Do góry

Śniadania Przepis na:

Serek z jogurtu

Przepis dnia 2020-08-21
Serek z jogurtu

Autor:

Przepisów i artykułów: 122 Ocena: 4150

Dodano:

Odsłon: 425

Lubicie serki smakowe do smarowania? Prosty sposób jak je przygotować z ... jogurtu.

Składniki

  • jogurt grecki - 400g
  • przyprawy/dodatki
  • gaza
  • sól - pół łyżeczki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Serek z jogurtu

Przygotowanie

  1. Jogurt mieszamy z przyprawami lub ulubionymi dodatkami. Próbowaliśmy już czosnku, chrzanu i przyprawy z suszonych pomidorów z czosnkiem. Na miskę nakładamy sitko. Na sitku rozkładamy gazę lub tetrę. Wylewamy jogurt. Zbieramy końce gazy i z pomocą gumki recepturki ściskamy jogurt. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie dociskamy jogurt opuszczając recepturkę niżej.

  2. Zostawiamy na kolejne 12 godzin. W zależności od czasu odsączania (pamiętając o obniżaniu recepturki co 12 godzin) twarożek będzie miał twardszą konsystencję. Po dobie będzie delikatny i powinien popuszczać wodę podczas przechowywania. Ten na zdjęciu jest przetrzymany dwie doby. Jest spójny, nie puszcza wody podczas przechowywania.

  3. Po trzech dobach można z niego formować małe kulki, obtaczać w ziołach i zalać oliwą. Zamkniety słoik z tak przygotowanym serkiem można przechowywać w lodówce około 5 tygodni.

    Zapraszamy na nasz blog kulinarny po inne proste przepisy na domowe jedzenie. Link pod wpisem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń