Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie serki smakowe do smarowania? Prosty sposób jak je przygotować z ... jogurtu.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11296
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4028
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42778
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 478
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 330
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 425
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11296
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4028
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42778
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 478
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 330
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 425
Składniki
Jogurt mieszamy z przyprawami lub ulubionymi dodatkami. Próbowaliśmy już czosnku, chrzanu i przyprawy z suszonych pomidorów z czosnkiem. Na miskę nakładamy sitko. Na sitku rozkładamy gazę lub tetrę. Wylewamy jogurt. Zbieramy końce gazy i z pomocą gumki recepturki ściskamy jogurt. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie dociskamy jogurt opuszczając recepturkę niżej.
Zostawiamy na kolejne 12 godzin. W zależności od czasu odsączania (pamiętając o obniżaniu recepturki co 12 godzin) twarożek będzie miał twardszą konsystencję. Po dobie będzie delikatny i powinien popuszczać wodę podczas przechowywania. Ten na zdjęciu jest przetrzymany dwie doby. Jest spójny, nie puszcza wody podczas przechowywania.
Po trzech dobach można z niego formować małe kulki, obtaczać w ziołach i zalać oliwą. Zamkniety słoik z tak przygotowanym serkiem można przechowywać w lodówce około 5 tygodni. Zapraszamy na nasz blog kulinarny po inne proste przepisy na domowe jedzenie. Link pod wpisem.