Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie serki smakowe do smarowania? Prosty sposób jak je przygotować z ... jogurtu.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 504
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 186
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 185
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 504
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 186
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 185
Składniki
Jogurt mieszamy z przyprawami lub ulubionymi dodatkami. Próbowaliśmy już czosnku, chrzanu i przyprawy z suszonych pomidorów z czosnkiem. Na miskę nakładamy sitko. Na sitku rozkładamy gazę lub tetrę. Wylewamy jogurt. Zbieramy końce gazy i z pomocą gumki recepturki ściskamy jogurt. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie dociskamy jogurt opuszczając recepturkę niżej.
Zostawiamy na kolejne 12 godzin. W zależności od czasu odsączania (pamiętając o obniżaniu recepturki co 12 godzin) twarożek będzie miał twardszą konsystencję. Po dobie będzie delikatny i powinien popuszczać wodę podczas przechowywania. Ten na zdjęciu jest przetrzymany dwie doby. Jest spójny, nie puszcza wody podczas przechowywania.
Po trzech dobach można z niego formować małe kulki, obtaczać w ziołach i zalać oliwą. Zamkniety słoik z tak przygotowanym serkiem można przechowywać w lodówce około 5 tygodni. Zapraszamy na nasz blog kulinarny po inne proste przepisy na domowe jedzenie. Link pod wpisem.