Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z przepisu mojej babci. Niezbędny jest prawdziwy twaróg z mleka niepasteryzowanego.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 819
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 819
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Składniki
Twaróg drobno pokruszyć i posypać sodą ( 2 razy wziąć w 3 palce sody posypać i przemieszać w rondelku. Potem znowu 2 razy w 3 palce sody i posypać na wierzchu). Twaróg w przykrytym rondelku odstawić do drugiego dnia. Na drugi dzień wstawić do rondla z wodą i zagotować. Na średnim ogniu przemieszać na jednolitą masę. Znowu chwilę gotować na małym ogniu. Wsypać ok 1/4 łyżeczki soli, kminek ( ilość wg uznania) masło i wymieszać. Po chwili kiedy składniki się połączą dodać 4 łyżki gęstej śmietany i wymieszać. Dodać jeszcze ok. 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i całość wymieszać na pianę. Wylać do opłukanej zimną wodą miseczki.
Bardzo dobry dodatek do chleba razowego lub żytniego. Prz okazji polecam również moje przepisy na wypieki chlebów. Jeżeli twaróg jest złej jakości serek się nie udaje. Cierpliwości ja używam twaróg z grudziądzkiej mleczarni (kostki pow. 1 kg) Rondelek z twarogiem podczas gotowania cały czas musi być w większym rondelku z wodą. Smacznego