Do góry

Śniadania Przepis na:

Serowe kluski z gruszką

Serowe kluski z gruszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 798 Ocena: 15534

Dodano:

Odsłon: 219

Szybkie i smaczne kluski tym razem z gruszką i anyżem.

Składniki

  • twaróg półtłusty 250 g
  • 1 jajko
  • mąka pszenna typ 500 -550 70 g
  • kasza manna 80 g
  • szczypta soli
  • 2 spore dojrzałe gruszki konferencje
  • cukier kokosowy ok. 4 -5 łyżek
  • sok z cytryny do smaku
  • mielony anyż ok. 1/4 łyżeczki
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Serowe kluski z gruszką

Przygotowanie

  1. Porcja dla 3-4 osób.
    Gruszki obrać pokroić w średnią kostkę.
    Przełożyć na patelnię, skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i anyżem.
    Twaróg rozgnieść w misce łyżką lub widelcem.
    Dodać jajko, sól, mąkę z kaszą, wymieszać łyżką.
    Następnie krótko wyrobić rękami na zwarte ciasto.
    Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować jak na kopytka.
    Wałki krajać w ok.1,5 paski, każdy lekko spłaszczyć i zrobić palcem wgłębienie w środku.
    Gotować w lekko osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia.
    W tym czasie wstawić patelnię na średni gaz i poddusić gruszki.
    Można je podlać wodą z klusek i ew. dosłodzić.
    Kluski wyjmujemy cedzakową łyżką na talerze i nakładamy gruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń