Do góry

Śniadania Przepis na:

sezamowy chleb z amarantusem

sezamowy chleb z amarantusem

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2415

Dodano:

Odsłon: 6234

to naprawdę 15 minut roboty w międzyczasie... etapami ...zamieszać i zapomnieć, znowu zamieszać i znowu zapomnieć :) żytnio - orkiszowy chlebek z garściami sezamu i ziarnami amarantusa - na zakwasie

Składniki

  • mąka żytnia - 1,5 szklanki
  • mąka orkiszowa - 1 szklanka
  • mąka orkiszowa razowa - 1/2 szklanki
  • zakwas - 1/2 litra
  • sezam - 1/2 szklanki
  • amarantus - 1 czubata łyżka
  • zioła prowansalskie - 2 łyżki
  • rozmaryn - 1 łyżka
  • sól - 1/2 łyżeczki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
sezamowy chleb z amarantusem

Przygotowanie

  1. W tzw. międzyczasie - 15 minut wieczorem:

    A. Mieszam suche składniki w szklanej misce: mąkę, sezam, amarantus, przyprawy, sól.

    B. Do suchych składników dolewam zakwas,

    C. Mieszam drewnianą łyżką ok. 10 min. powoli dolewając letnią wodę.
    Wody tyle, aby masa była gęsta, ale dawała się swobodnie mieszać - gęstsza niż do placków, ale rzadsza niż do zagniatania.

    D. Wlewam do keksówki,(właściwie do 2) masę chlebową jeszcze surową - do 3/4 wysokości formy, Posypuję sezamem.
    - silikonowej, więc nie natłuszczam, żadnej dodatkowej roboty:)

    E. Przykrywam czystą bawełnianą ściereczką i wstawiam do piekarnika.
    ...i zapominam. Idę spać:)

    Nie włączam grzania w piekarniku, chodzi jedynie o ograniczenie dostępu powietrza i w miarę ciepłe, ciemne miejsce.
    Ściereczek używam jednorazowych - rano nie będę miała czasu na pranie, kiedy chlebki urosną i trochę się przykleją do ściereczek.


  2. Następnego dnia 15 minut rano:


    A. Wyjmuję ściereczkę z piekarnika i podziwiam jak ciasto urosło. Jeśli wierzch jest bardzo wysuszony, skrapiam wodą - psik psik i skórka będzie chrupiąca.

    B. Nacinam wierzch ostrym nożem. Chleb podczas pieczenia popęka, więc pomagam, żeby pęknięcia były równe :)

    C. Włączam piekarnik. 200 stopni na 10 minut od momentu uzyskania temperatury. Mój piekarnik rozgrzewa się 3 minuty, więc ustawiam czasomierz na 13 minut i idę wypić kawę :)

    D. Gdy piekarnik mnie zawoła, zmniejszam temperaturę do 175 stopni i ustawiam czasomierz na 50 minut. W tym czasie standardowo szykuję się do pracy (prysznic, fryzura, makijaż... ) A jak piekarnik się wyłączy i chleb posiedzi w piekarniku 5 minut dłużej, to nawet lepiej, bo odpocznie.

    E. Wyjmuję chlebek na kratkę do wystygnięcia. Z łakomstwa odkrawam pierwsze 2 kromki jeszcze ciepłe i pałaszuję na śniadanie z masełkiem i kiełkami. Mniam mniam ... i lecę do roboty!







Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

hal_szka 18 lutego 2017 Ciekawszy ten komentarz niż przepis na chleb - to pozytywny komentarz z uśmiechem na ustach , a chlebek upiekę . Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń