Do góry

Śniadania Przepis na:

Śledzie z papryką i ogórkiem w oleju

Śledzie z papryką i ogórkiem w oleju

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 34

Dodano:

Odsłon: 4874

Znów śledzie, ale tym razem inaczej, bo śledzie z papryką i ogórkiem w oleju. Bardzo fajny sposób na przygotowanie tradycyjnego śledzika w oleju na wigilijny stół. Trochę ubarwiłem go dodając ogórki kiszone i paprykę, ale dalej to pyszne tradycyjne danie. Możecie też użyć papryki konserwowej, wtedy nie trzeba będzie jej parzyć i możecie nie dodawać octu.

Składniki

  • 5 płatów śledziowych a'la matias
  • 1 papryka
  • 2 cebule
  • 2 duże lub 3 małe ogórki kiszone
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Śledzie z papryką i ogórkiem w oleju

Przygotowanie

  1. Śledzie moczymy zmieniając wodę przez przynajmniej godzinę. Możemy użyć już przygotowanych płatów w oleju ale chyba lepiej zrobić swoje przynajmniej wiecie jaki olej tam dodacie.

  2. Oczyszczoną paprykę i cebulę parzymy w miseczce, wrzątkiem przez kilka minut by trochę zmiękły.

  3. Kroimy wszystkie składniki: śledzie na paski, paprykę, ogórki i cebulę w kostkę, a ziarna pieprzu i ziela angielskiego rozbijamy lub rozgniatamy nożem.

  4. Dodajemy ocet, olej i dokładnie mieszamy.

  5. Przekładamy na 1 dobę do zamkniętego słoika lub opakowania i wstawiamy do lodówki.

  6. Następnie wyjmujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń