Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe jest bardzo popularne, dodatek marmolady z konfiturą różaną sprawia ze smakuje wyjątkowo.
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 40
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 40
Składniki
Drożdże rozpuścić w łyżeczce cukru i 2 łyżkach mleka. Wymieszać z łyżeczką mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, wymieszać z solą, dodać mleko, jajko, miód, masło, spieniony rozczyn i wyrobić ciasto. Odłożyć do wyrośnięcia. W między czasie przygotować kruszonkę. Mąkę z cukrem, żółtkiem i masłem palcami ugniatać tak aby powstały okruszki ciasta.
Wyrośnięte ciasto przerobić, rozwałkować, posmarować marmoladą wymieszaną z konfiturą z płatków róży, zwinąć w roladę.
Pokroić w 1,5 cm krążki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Posypać przygotowaną kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut w temp 180 stopni.