Do góry

Śniadania Przepis na:

Słonecznikowe bułki na kefirze

Słonecznikowe bułki na kefirze

Autor:

Przepisów i artykułów: 471 Ocena: 4849

Dodano:

Odsłon: 943

Mięciutkie, smaczne, domowe bułeczki z dodatkiem ziaren słonecznika...szczerze polecam!

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna typ 450 600 g
  • sól morska 1,5 łyżeczki
  • miód płynny 1 łyżeczka
  • drożdże świeże 30 g
  • woda ciepła 220 ml
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • kefir 250 g
  • słonecznik łuskany 5 łyżek
  • Na wierzch :
  • jajo całe 1 szt
  • mleko 1 łyżka
  • słonecznik łuskany 2-3 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do miski, dodać miód i wymieszać. Następnie dodać kilka łyżek mąki i tyle ciepłej wody, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na ok. 10 min. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym słonecznik i wyrobić ciasto drożdżowe. Ciasto będzie dość luźne, ale nie należy dosypywać maki. Miskę przykryć i ustawić w ciepłym miejscu na ok. 65-70 min.

  2. Następnie wyrośnięte ciasto podzielić na równe części (u mnie 12 szt) i uformować bułeczki. Bułeczki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do napuszenia. Następnie posmarować jajem wymieszanym z mlekiem i posypać słonecznikiem.

  3. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 20-25 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń