Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przestawiam najlepszy swojski chleb na serwatce według przepisu cioci Stasi. Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. To prawdziwy swojski chleb, taki jak kiedyś piekły nasze prababcie. Jest pyszny z chrupiącą skórką, zawsze wychodzi, polecam!
Przepis na pyszny sernik który zawsze wychodzi .
Odsłon: 644
Dynia nie musi być nudna!
Odsłon: 47
Masz polędwiczki wieprzowe, nie wiesz co z nimi zrobić, mam dla Ciebie propoz...
Odsłon: 21
Smaki początków słonecznej jesieni.
Odsłon: 36
Błyskawiczna sałatka z trzech składników idealna dla niespodziewanych gości l...
Odsłon: 3698
Przepis na pyszny sernik który zawsze wychodzi .
Odsłon: 644
Dynia nie musi być nudna!
Odsłon: 47
Masz polędwiczki wieprzowe, nie wiesz co z nimi zrobić, mam dla Ciebie propoz...
Odsłon: 21
Smaki początków słonecznej jesieni.
Odsłon: 36
Błyskawiczna sałatka z trzech składników idealna dla niespodziewanych gości l...
Odsłon: 3698
Składniki
Przesiać 4 szklanki mąki żytniej i 3,5 szklanki mąki pszennej z 1 łyżką soli. Dokładnie wymieszać składniki. Zrobić dołek w mące, rozkruszyć pół kostki drożdży, zasypać cukrem (pół łyżeczki), dodać do drożdży 3-4 łyżki letniego mleka.
Serwatkę lekko podgrzać, wlać do miski i wszystko wymieszać. Jeśli ciasto jest za rzadkie i przykleja się do miski dodać jeszcze około pół szklanki mąki pszennej. Ciasto wyrobić, następnie przykryć ściereczką, chleb powinien ruszać się około pół godziny. Jak wyrośnie ponownie wyrobić ciasto i ułożyć na blasze (wymiary blaszki 24/35 cm). Poczekać ponownie, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Nagrzać piekarnik wcześniej do 100 stopni C. Przed włożeniem do piekarnika chleb posmarować wodą (użyć do tego zwykłego pędzelka) i posypać makiem. Chleb włożyć do piekarnika i zwiększyć temperaturę do 180 stopni C. Chleb piec około godziny. Po upieczeniu chleb posmarować ponownie wodą i włożyć ponownie do wyłączonego piekarnika na około 10 minut. Smacznego!