Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przestawiam najlepszy swojski chleb na serwatce według przepisu cioci Stasi. Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. To prawdziwy swojski chleb, taki jak kiedyś piekły nasze prababcie. Jest pyszny z chrupiącą skórką, zawsze wychodzi, polecam!
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 50
Szybka i smaczna przekąska idealna na imprezę i niespodziewanych gości.
Odsłon: 43276
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 174
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 610
Kwintesencja smaku jagnięciny i najlepsze danie z grilla.
Odsłon: 50
Szybka i smaczna przekąska idealna na imprezę i niespodziewanych gości.
Odsłon: 43276
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 174
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 610
Składniki
Przesiać 4 szklanki mąki żytniej i 3,5 szklanki mąki pszennej z 1 łyżką soli. Dokładnie wymieszać składniki. Zrobić dołek w mące, rozkruszyć pół kostki drożdży, zasypać cukrem (pół łyżeczki), dodać do drożdży 3-4 łyżki letniego mleka.
Serwatkę lekko podgrzać, wlać do miski i wszystko wymieszać. Jeśli ciasto jest za rzadkie i przykleja się do miski dodać jeszcze około pół szklanki mąki pszennej. Ciasto wyrobić, następnie przykryć ściereczką, chleb powinien ruszać się około pół godziny. Jak wyrośnie ponownie wyrobić ciasto i ułożyć na blasze (wymiary blaszki 24/35 cm). Poczekać ponownie, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Nagrzać piekarnik wcześniej do 100 stopni C. Przed włożeniem do piekarnika chleb posmarować wodą (użyć do tego zwykłego pędzelka) i posypać makiem. Chleb włożyć do piekarnika i zwiększyć temperaturę do 180 stopni C. Chleb piec około godziny. Po upieczeniu chleb posmarować ponownie wodą i włożyć ponownie do wyłączonego piekarnika na około 10 minut. Smacznego!