Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szakszuka czyli klasyczne danie z kuchni Bliskiego Wschodu, w mojej wersji lekko spolszczone. To super propozycja, składająca się między z pomidorów, papryki, jajek i bagietki, która świetnie smakuje o każdej porze dnia.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 38
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 21
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 113
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 123
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 38
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 21
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 113
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 123
Składniki
Obraną cebulę drobno siekamy. Oczyszczoną z gniazd nasiennych czerwoną i zieloną paprykę kroimy w niewielką kostkę. Oczyszczoną z gniazd nasiennych papryczkę chili kroimy na drobne części.
Na głęboką patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy posiekaną cebulę i delikatnie ją szklimy od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko chwilę razem podsmażamy. Następnie wrzucamy pokrojone papryki oraz chili i całość smażymy około 3 minuty, mieszamy. Po tym czasie do warzyw dodajemy pomidory z puszki i wszystko razem łączymy, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, dodajemy wędzoną paprykę oraz kmin rzymski i dusimy około 10 minut na małym płomieniu, pod przykryciem.
Następnie przy pomocy łyżki robimy w sosie 2 gniazda i ostrożnie wlewamy do nich jajka. Znowu przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy około 7-8 minut lub do momentu, gdy jajka będą ugotowane tak, jak lubisz. Pod koniec gotowania danie posypujemy posiekana natką pietruszki. Tak przygotowaną szakszukę podajemy z podpieczoną bagietką.