Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne śniadanie, lunch, a nawet kolacja! Pochodzące z Tunezji danie, proste w swoim składzie, szybkim przygotowaniu i z dużą dawką energii!
Patelnia, łopatka/łyżka do mieszania
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1194
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14790
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 824
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1194
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14790
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 824
Składniki
Sparzyć pomidory i paprykę, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę.
Na nieduża patelnię wlać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć.
Pomidory wraz z papryką dodać na patelnię, doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Mieszać dosyć intensywnie, na większym ogniu, przez kilka minut. Jeśli chcemy bardziej zmiękczyć warzywa, wtedy dłużej smażymy ciągle mieszając. W przypadku gotowego sosu ze słoiczka mieszamy, aż dobrze się zagrzeje.
Na koniec wbijamy jajeczko, doprawiając je solą i pieprzem. Przykrywamy pokrywką i na małym ogniu gotujemy jeszcze przez ok. 3 min.
Patelnie przenosimy na deseczkę, posypujemy całość młodymi listkami, można dodać jeszcze kosteczki fety. Szamiemy razem z bagietką, jeśli ktoś lubi to grzaneczkami podsmażonymi na oliwie. I już! Smacznego :) P.S. Specjalnie dla Franka :)