Do góry

Śniadania Przepis na:

Tosty francuskie

Tosty francuskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 516

Dodano:

Odsłon: 1490

Pyszne tosty francuskie idealne na leniwe i słodkie śniadania!

Składniki

  • dwie małe suche chałki lub połowa jednej większej
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • łyżeczka cukru
  • odrobina cynamonu
  • 2 łyżki masła
  • propozycje dodatków: konfitura, cukier puder, czekolada, świeże owoce, jogurt, śmietanka
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka wbijamy na głęboki talerz, dolewamy mleko, wsypujemy cukier i cynamon i dokładnie wszystko roztrzepujemy. Chałkę kroimy na plastry o grubości 2-3 cm. Każdą z nich z boku możemy lekko naciąć wzdłuż po środku (aby stworzyć niewielką kieszonkę) i umieścić tam kostkę czekolady (podczas smażenia czekolada się rozpuści i tosty zyskają płynne czekoladowe nadzienie). Następnie kromki moczymy w mleku z jajkami. Im bardziej sucha będzie chałka, tym tosty będą smaczniejsze, bo wchłoną więcej płynu. Potrzymajcie kromki w mleku z każdej strony przynajmniej po 15-20 sekund, żeby środek miał okazję nasiąknąć.

  2. Rozgrzewamy na patelni masło i kiedy się rozpuści, układamy na nim nasze mokre kromki. Smażymy z każdej strony na niezbyt mocnym ogniu przez kilka minut, pilnując, by masło się nie spaliło. Kiedy będą złociste, wyciągamy tosty na talerz. Podajemy od razu póki gorące z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń