Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubię od dziecka tradycyjny smalec ze skwarkami. Jest bardzo smaczny, a posolony i cebula z ogórkiem kiszonym na górę, smaki dzieciństwa.
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 296
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone owinięte w chrupiący boczek to klasyczne danie w nie...
Odsłon: 3788
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 296
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone owinięte w chrupiący boczek to klasyczne danie w nie...
Odsłon: 3788
Składniki
Przygotowujemy odpowiedniej wielkości garnek, kroimy słoninę w kostkę, wlewamy wodę do garnka, wkładamy pokrojoną słoninę i zaczynamy na małym ogniu bez pokrywki wytapiać, często mieszając. Wytapiamy do czasu aż skwarki będą złociste, dodajemy przetarty w dłoniach majeranek, sól i pieprz do smaku. Wyłączamy piec, odstawiamy do przestygnięcia na 10 min. i rozlewamy do słoiczków. Zakręcamy, odstawiamy do następnego dnia w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Uwagi: ja dodaję do smalcu tylko to co w moim przepisie. Można dodać pokrojone jabłko w małą kostkę w trakcie wytapiania lub cebulę, czosnek w/g uznania. Ja nie dodaję, bo smalec nie jest trwały. Wodę dodaję po to aby skwarki były miękkie, a nie spalone i twarde.