Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
nie taki diabeł straszny.... ;)
        
        
        
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231683
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4928
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36180
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1377
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231683
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4928
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36180
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1377
        
        
                Składniki
Do litrowego słoika wsypujemy 2-3 kopiaste łyżki mąki żytniej i tyle letniej wody żeby po wymieszaniu powstało ciasto o konsystencji ciasta na racuchy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Przez kolejne 5 dni "karmimy" zakwas tak samo jak pierwszego dnia, czyli mąka i woda. Gdy zakwas będzie gotowy to zużywamy go zostawiając jednak ok 2 łyżek jako bazę pod następny zakwas. Pozostawioną część zakwasu karmimy od początku jednak teraz możemy go zużyć już po 2-3 dniach. Gdy nie będziemy potrzebować na razie zakwasu można go przechowywać w lodówce, jednak przed użyciem należy go wyciągnąć wcześniej z lodówki i nakarmić.