Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie wiesz, co zrobić z białkami po upieczeniu ciasta, a w lodówce zalega brokuł, mamy na to najlepsze rozwiązanie. Ten zielony omlet z białek jest bardzo lekki i zaskakuje swoim wyglądem. Omlet sprawdzi się na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Serwuj go z sałatką ze świeżych warzyw, plasterkami wędzonego łososia lub kurczakiem gotowanym w bulionie.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1356
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1356
Składniki
Ugotuj brokuł w osolonej wodzie do miękkości. Jeśli chcesz przygotować omlet na śniadanie, możesz to zrobić dzień wcześniej i przechowywać brokuł w lodówce. Ostudzone warzywo bardzo drobno przesiekaj, zblenduj lub zmiel w malakserze. W misce ubij białka ze szczyptą soli na lekką pianę, następnie dodaj masę brokułową, wodę lub mleko, posiekaną natkę pietruszki, po czym dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj całość łyżką, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz lub użyj patelni z nieprzywierającą powłoką, przelej ciasto omletowe i smaż z obydwu stron po kilka minut. Innym rozwiązaniem jest upieczenie omleta w piekarniku. Wystarczy, że przelejesz masę do wysmarowanej masłem lub olejem tortownicy bądź ceramicznej foremki i wstawisz do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 15 minut.
Zielony omlet z białek podawaj zawsze na ciepło. Dorzuć ulubione dodatki, koniecznie z dużą porcją świeżych warzyw.