Do góry

Śniadania Przepis na:

Zsdiadłe mleko z mleka pasteryzowanego

Zsdiadłe mleko z mleka pasteryzowanego

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 72

Dodano:

Odsłon: 7727

Zsiadłe mleko to nic innego jak mleko kwaśne, ukwaszone. Mleko kwaśnieje dzięki działaniu bakterii fermentacji mlekowej. Jest to tzw. proces fermentacji. Zsiadłe mleko możesz skonsumować od razu lub przygotować z niego domowy twaróg.

Składniki

  • 1 l mleka
  • 3 - 4 łyżki kwaśnej śmietany (bez konserwantów, żywe szczepy bakterii)
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zsdiadłe mleko z mleka pasteryzowanego

Przygotowanie

  1. Wyjmij śmietanę z lodówki i pozostaw na 10 min w temperaturze pokojowej, tak aby się ogrzała

  2. Przelej do garnka mleko i powoli pogrzej je do temperatury 22-28 °C

  3. Zdejmij mleko z ognia, aby uniknąć dalszego wzrastania temperatury

  4. Do mleka dodaj śmietanę

  5. Dokładnie wymieszaj

  6. Odstaw w ciepłe miejsce na 1 – 2 dni

  7. W tym czasie mleko powinno skwaśnieć. Zmieni swoją konsystencję, rozwarstwi się i zmieni swój zapach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń