Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zsiadłe mleko to nic innego jak mleko kwaśne, ukwaszone. Mleko kwaśnieje dzięki działaniu bakterii fermentacji mlekowej. Jest to tzw. proces fermentacji. Zsiadłe mleko możesz skonsumować od razu lub przygotować z niego domowy twaróg.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 114907
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7823
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2951
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1252
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1200
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 114907
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7823
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2951
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1252
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1200
Składniki
Wyjmij śmietanę z lodówki i pozostaw na 10 min w temperaturze pokojowej, tak aby się ogrzała
Przelej do garnka mleko i powoli pogrzej je do temperatury 22-28 °C
Zdejmij mleko z ognia, aby uniknąć dalszego wzrastania temperatury
Do mleka dodaj śmietanę
Dokładnie wymieszaj
Odstaw w ciepłe miejsce na 1 – 2 dni
W tym czasie mleko powinno skwaśnieć. Zmieni swoją konsystencję, rozwarstwi się i zmieni swój zapach.