Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zsiadłe mleko to nic innego jak mleko kwaśne, ukwaszone. Mleko kwaśnieje dzięki działaniu bakterii fermentacji mlekowej. Jest to tzw. proces fermentacji. Zsiadłe mleko możesz skonsumować od razu lub przygotować z niego domowy twaróg.
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 17
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 27
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 142
Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego pr...
Odsłon: 10973
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 274
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 17
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 27
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 142
Jeśli lubicie pikle, powinniście koniecznie zrobić ogórki kanapkowe z tego pr...
Odsłon: 10973
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 274
Składniki
Wyjmij śmietanę z lodówki i pozostaw na 10 min w temperaturze pokojowej, tak aby się ogrzała
Przelej do garnka mleko i powoli pogrzej je do temperatury 22-28 °C
Zdejmij mleko z ognia, aby uniknąć dalszego wzrastania temperatury
Do mleka dodaj śmietanę
Dokładnie wymieszaj
Odstaw w ciepłe miejsce na 1 – 2 dni
W tym czasie mleko powinno skwaśnieć. Zmieni swoją konsystencję, rozwarstwi się i zmieni swój zapach.